A comment on comments


Bron.

Ik hoor wel eens mensen klagen over comments (reacties). Zowel geklaag aan het gebrek aan als over de comments zelf (negatieve opmerkingen). Tsja, ik moest ook wel slikken toen mijn comments terug liepen, maar hey, ik begon met zero lezers. Een lange tijd heb ik dus voor “drie man en een peerdekop” geschreven.

Maar gewoon doorgaan en de lezers komen vanzelf langs hoppen. Met een beetje geluk (en leuke artikelen en leuke foto’s en een leuke schrijfstijl) blijven je lezers nog plakken ook. Ik ben gewoon al blij dat mensen mijn schrijfsels lezen en, jawel, dubbel zo blij als ze ook nog eens de moeite nemen om een comment achter te laten.

Maar ik ben geen beroepsblogger met te weinig tijd om andere blogs te lezen. Ik ben zowel blogger als lezer en ik weet het: comments achter laten kost moeite. Zeker als je veel blogs volgt. En zeker als je een beetje lui bent zoals ik. Als lezer ben ik een echte…tsja…lezer. Ik lees de artikelen van mede-bloggers wel door of ik bekijk tenminste de plaatjes als het artikel mij interesseert.

Ik comment eigenlijk alleen als:

 • ik de blogger perse een hart onder de riem wil steken / perse wil laten weten wat ik van het onderwerp vind.
 • ik het artikel heel erg nuttig / grappig / goed geschreven vond.
 • ik zin heb.
 • ik iets positiefs te melden heb.
 • ik denk een goede tip te hebben voor de blogger of andere lezers (meestal wordt er dan om gevraagd trouwens).

Maar meestal ben ik een zogehetenย “lurker”. Dat vind ik zo’n vies woord. Alsof je dan een enge pervert bent die stiekem op een blog zit te gluren. Ik geef de voorkeur aan “lezer”. Als het op comments aankomt krijg ik trouwens heel veel spam verpakt als comments. Heel soms krijg ik wel eens een vreemde opmerking en รฉรฉn keer een hele negatieve. Dat snap ik niet. Comments kosten moeite. Hoe klein deze moeite ook is voor mensen die er de tijd voor hebben. En dan verspil je het aan negativiteit? Opbouwende kritiek vind ik weer wat anders, maar sommige mensen moeten het verschil nog leren tussen constructieve en destructieve kritiek. Ja, pak het woordenboek er maar bij.

Wil ik nog ergens heen met dit hele verhaal? Nope. Neuh, ik moet toch wat typen hรจ, als blogger. Zodat jullie wat te lezen hebben, als lezer. Of te gluren als enge lurker. Het is trouwens ook weer ‘s nachts. Jullie moesten eens weten hoeveel rare hersenspinsels ik typ ‘s nachts. De meeste halen het daglicht dan ook niet. Misschien deze wel. Als je dit allemaal hebt gelezen dan duidelijk dus wel.

Welke kleur sokken hebben jullie aan? (inderdaad, mijn foute humor, sorry) ๐Ÿ˜›

Comments

A comment on comments — 13 Comments

 1. ๐Ÿ˜› Ik lees veel bloggen maar heb het gevoel als ik op alles reageer bij iedereen dat men gaat denken: “daar heb je haar weer”…
  Daarom antwoord ik niet veel.
  Marijke recently posted..jasje

 2. Geen sokken aan :p

  Net als jou blog ik en lees ik.. Ik laat absoluut niet op elke blog een reactie.. het hangt af van het feit of ik zin heb in comments laten.. Soms zeg ik ook iets omdat ik iets zinnigs te zeggen heb :p Een laatste reden waarom ik comments achterlaat is om de bloggers te laten weten dat ik nog steeds hun blog volg.. ik vind het zelf ook leuk om te weten wie mijn blog volgt en de comments zijn daarvoor een goede bron
  Sofie (thebelgianbeautyreview) recently posted..MAC Februari 2012

 3. Inderdaad, ik reageer vaak niet. Waarom? Omdat ik vaak niets leuk heb om toe te voegen. Dan denk ik, “dan plaats ik de 234854203e ‘wat leuk’, alweer”. Dat is niet leuk. Comments zijn altijd leuk, maar dan om zelf te plaatsen.
  Nurchamiel recently posted..Inspirational: Big Blue Flowers

 4. Haha, ik ben het zo eens over de lurker. xD Ik moet daar ook altijd aan denken, als iemand dat zegt/schrijft. Ik blijf terugkomen omdat bloglovin dat meld. Niet alleen doordat, maar je schrijfstijl is amazing.
  Cynthiiaa recently posted..FOTD; Ice on the Eyes!

 5. *maakt zich bekend* Hier ook een lurker… zo ook op jouw site, haha, dit is รฉรฉn van de weinige keren eigenlijk dat ik comment, al neem ik me vaak voor om ‘nu echt’ te gaan beginnen met commenten… maar ik heb gewoon weinig te zeggen.

  En ik heb grijsgewassen witte sokken aan ๐Ÿ˜•

 6. Lurker present! Ik lees je website altijd trouw, maar comment inderdaad niet echt. Zal wat beter mn best doen ๐Ÿ˜‰

  Trouwens, mag ik zeggen dat ik het een beetje vervelend vind dat er maar 1 post op een pagina staat? Is niet lekker teruglezen ๐Ÿ™