Addicted to Beauty

Bron.

Ik herinner me een foto van een beautyblogster, zittend op de grond, omringt door heel veel make-up. Ik kon niet begrijpen hoe iemand zoveel make-up kon bezitten. Ik weet nog dat ik de stash van grote beautyblogsters wel heel erg groot vond. Ik weet nog dat mensen me uitlachten omdat ik een beautycase vol make-up had, in plaats van mini etuitje. Toen besloot ik zelf te gaan bloggen over beauty. Sinds de geboorte van Glamour Por Favor noem ik mezelf ook beautyblogster. Ik zie het niet eens als mijn hobby, maar als mijn werk. Heel erg leuk werk, dat dan weer wel. Werk dat geen cent oplevert, dat ook. Integendeel. Sinds ik serieus bezig ben met bloggen en blogs lezen, vliegt mijn geld mijn portomonnee uit. Ik heb in een relatief korte tijd een behoorlijke stash opgebouwt. Ik heb niet zodanig veel dat ik er een ladekast mee kan vullen. Ik koop liever geen dupes. Als ik een donkerpaarse nagellak zie met glitters, dan koop ik die niet. Ik heb al zo’n kleurtje en ik krijg mijn nagellak toch nooit op. Maar ik heb wel meer dan gemiddeld. Dat zeker.

Ik “spaar” make-up. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Ik wordt hebberig van de blogs, kan “verliefd” worden op producten en ik blijf maar kopen. Enerzijds omdat ik input nodig heb voor mijn blog, anderszijds omdat ik ook echt blij wordt van make-up. Het is mijn vorm van een schoenenverslaving. Vrouwen die verslaafd zijn aan schoenen vinden het fijn om erna te kijken, het te kopen, om te kwijlen over mooie fotos van schoenen, ze zijn blij dat schoenen altijd blijven passen, ongeacht gewicht. Ik heb dat met make-up. Ik kwijl (figuurlijk) over foto’s, ik hou ervan om het te kopen, erna te kijken, te swatchen, het te gebruiken. Ongeacht mijn gewicht, make-up kan ik altijd gebruiken.

Ik weet niet wat ik ervan moet vinden. Is het een vreemde “obsessie”achtig iets? Is het een passie? Veel mensen vinden het ook gek. Ik snap dat wel. Ik begrijp mensen niet die postzegels verzamelen. Wat moet je ermee? Of mensen die uren achter elkaar zombies kunnen doodschieten op hun spelcomputer. Er zijn mensen die grote bedragen uitgeven aan poppen en bijhorende pruikjes, oogjes en kleertjes. Iedere gek zijn gebrek zullen we maar zeggen.

Ik kijk nu een reactie van mezelf terug op een Sunday Discussion van Lushious Beauty. De stelling: kan je ook teveel make-up hebben?
Ja. Ik vind het belachelijk om laden en kasten vol te hebben. (…) Ik vind dat wanneer je jezelf niet in de problemen brengt ermee, je het allemaal wel mag kopen en hebben, want het is immers jouw geld en jouw leven, maar mijn mening daarover is dus: onnodig, belachelijk, zonde van geld en de producten. Als ik zelf geen limiet zou hebben aan geld, dan zou ik echt heel secuur een stash samenstellen. (…) Make-up is bedoeld om te gebruiken. Het is beperkt houdbaar. Het is niet echt iets dat zich goed leent voor verzamelgedrag vind ik. Gewone mensen hebben ook wel eens producten die niet opraken voor de houdbaarheidsdatum is gebruikt, maar ik bedoel dus gewoon dat je elk product met grote regelmaat kunt gebruiken. Zodat, als je het weg moet gooien, je er echt veel plezier aan hebt gehad. (…)”

Ik zit mezelf nu echt keihard uit te lachen. Make-up heeft inderdaad een houdbaarheidsdatum. Sommige producten (mascara’s) zijn daar gevoeliger voor dan andere (nagellak). Dus ik heb slechts twee mascara’s in gebruik en eentje als back-up. Ik heb wel weer een bak vol nagellakjes. Ik heb wel degelijk meerdere kleuren blauw, maar geen dupes. Ik kan er inderdaad niet tegen om het overzicht te verliezen, dus ik geef wel make-up weg, als ik het zelf niet (zo vaak) gebruik. Dus al mijn producten worden momenteel wel echt (en met veel plezier) gebruikt. En zo niet: dan zoek ik er een nieuw baasje voor.

Ik heb een toilettas waar ik alle make-up en kwasten in heb gestopt die ik heel vaak gebruik. Dit tasje krijgt regelmatig een herziening. Ik heb één minilaatje vol lipproducten en één lade met palettes (vier grote, twee kleine). Door mijn kamer heen vind je nog losse producten die “op de bank zitten” tot ze in de toilettas mogen. Ook qua skincare valt het enorm mee. Ik gebruik namelijk vrijwel alles. In vergelijking met jou heb ik wellicht enorm veel, maar mijn verzamelinkje is heel bescheiden in vergelijking met de stash van sommige anderen.

Er is ook een project 10pan. Dat houdt in: je koopt niets totdat je tien producten hebt opgemaakt. Dergelijke producten zijn niet voor mij weggelegt. Hoewel ik alles gebruik, heb ik zelden panp0rn (de bodem kunnen zien van een product). Ik maak eigenlijk mascara’s, crèmes, maskers en foundations helemaal op. Ik heb echt wat met nagellak, lipproducten en oogschaduw. Er zijn zoveel kleuren, finishes en texturen. Ik ben zo nieuwsgierig als de pest, moet alles zelf proberen. Ik werk mezelf natuurlijk niet in de problemen en deze “verslaving” is ook geen echt probleem, maar wel een eigenaardigheidje van mij. 😉

Wat vind jij van cosmetic junkies? Herken je jezelf er in? Heb je project 20pan gedaan en hoe heeft het jou veranderd?

Comments

Addicted to Beauty — 11 Comments

  1. Ik herken me hier zeker in! Ook ik heb niet een enorme stash, maar mensen van mijn leeftijd in mijn omgeving kijken soms op wat ik koop en uitgeef aan make-up. Het kwijlen bij foto’s is ook erg herkenbaar, hahah! Ik heb geen project 10pan gedaan en dat wil ik denk ik ook niet, want over het algemeen maak ik ook eerst foundations en mascara’s op voordat ik een nieuwe koop, alleen van oogschaduw kan ik naar mijn mening nooit genoeg hebben en lipproducten word ook steeds meer 😀 Love being a beauty addict!

  2. LOL, soms vinden mensen om mij heen dat ik al genoeg make-up heb of veel make-up koop maar heb echt niet zoveel vergeleken met sommige beautyblogster ofzo :p maarja, herken mijzelf wel op jou, soms kan ik ook opeens helemaal verliefd worden op een product doordat ik een foto zie ofzo :p LOL, maar gelukkig kan ik mij ook vaak inhouden 😉

  3. Ik herken me er totaal in. Zelfs bij mijn favoriete winkel vragen ze nu inmiddels af hoe groot mijn stash is (lol).

    Maar ik heb nu ook 2x een project 10 pan gedaan en het beviel me best goed. Ik heb nu maar drie producten die ik echt vreselijk vind en daardoor op wil maken (1 concealer, 1 busje reinigingspads voor de ogen en 1 oogpotlood). Dat valt dus wel mee.

    In de tussentijd gebruik ik maar 1 mascara, 1 blushes (kan nog steeds niet over mijn hart verkrijgen om die mooie blush uit de TBS Smoke en Fire collectie te krijgen), 1 lipbalsem, 2 lipsticks, 1 bronzer en 1 primer. Ik vind het dus wel meevallen. De rest hou ik allemaal dicht, zodat ik eerst bovenstaande producten op maak. Daarnaast wil ik nog een z-palette kopen (of drie) om daar mijn (nog) dichte mono’s in te stoppen en te sorteren.
    Nurchamiel recently posted..HIATUS Again

  4. ik herken me er niet in, maar ik moest wel erg lachen om die vergelijking met dolls xD ik kan maar 1 persoon bedenken waarom je die zin hebt gebruikt :p maar ik kan het mis hebben xD