Ball Jointed Dolls

Wat is een (asian) ball jointed doll ((a)bjd)?
Het is een pop met beweegbare ledematen dankzij bal gewrichten. Ze worden gemaakt van resin (kunst hars) en worden in elkaar gehouden door een combinatie van elastiek en S-haken. Het zijn dure poppen voor volwassenen die dienen ter decoratie en / of als creatieve uitlaatklep. De meeste (maar niet alle!) producenten van bjds zijn kleine bedrijfjes in aziatische landen zoals Korea, China en Japan. Veel bjds hebben een aziatische esthetiek, vandaar dat ze ook wel abjds worden genoemd. Het bedrijf dat bjds op de kaart zette was Volks (Japan).

Is het een soort Barbie?
Barbie valt onder de noemer “fashion doll“. Deze poppen zijn meestal gemaakt van vinyl, hebben geen bal gewrichten en kunnen niet zelfstandig staan. Bjds zijn niet bedoeld noch geschikt als speelgoed voor kinderen. Wat fashion dolls en bjds gemeen hebben met elkaar is het costumizable gedeelte. Toch zijn ook daar weer verschillen:
Fashion doll: gezicht kan opnieuw beschilderd worden, het haar kan worden verwijderd en opnieuw worden geïnstalleerd, de kleding kan veranderd worden.
Bjd: gezicht kan beschilderd worden, ogen kunnen gewisseld worden, pruiken kunnen gewisseld worden, kleding kan veranderd worden, de onderdelen kunnen gemodificeerd worden door middel van schuren, boren e.a.
Als laatste zijn de meeste bjds anatomisch correct en fashion dolls vaak niet.

Wat doe je nou met zo’n bjd?
Mensen kunnen het volgende doen: een personage maken, roleplayen, fotograferen, modificeren, kleding naaien, pruiken maken, ogen maken, face-uppen, als decoratie neerzetten, verhalen verzinnen rondom het personage van de pop, foto verhalen maken, natekenen, er tegen praten, stylen naar wens en vast nog meer. Ik heb personages verzonnen voor mijn poppen, style ze, oefen face-ups, maak foto’s en foto verhalen. Als ik niets van dit alles doe, zitten op een schap mooi te zijn.

Wat betekenen al die termen?
Bjd: ball jointed doll.
Doll: pop.
Company: bedrijf.
YoSD: bjd van plus minus 26 centimeter.
MSD: bjd van plus minus 42 centimeter.
SD: bjd van plusminus 60 centimeter.
Face-up: gezichtsbeschildering dat meer omvat dan enkel make-up, zoals wenkbrauwen en wimpers.
Faceplate: gezicht onderdeel van een pop.
Headback: de rest van het hoofd van een pop met een faceplate.
Restringen: het elastiek opnieuw spannen / de pop uit elkaar halen en opnieuw in elkaar zetten.
Resin: kunsthars.
White skin: pop met een witte huid. Normal skin: blank, Grey Skin: grijs, Tan: gebruind, Ebony / Dark tan: bruin. Er bestaan meer huidskleuren zoals rood, groen, blauw e.a.
MSC: Mister Super Clear. Een sealer voor de face-ups.
Box Opening: het openen van het pakket / doos waar de pop in zit.
Layaway: op afbetaling.
Floating Head: hoofd of gezicht zonder lichaam.
Dollfie: een andere term voor bjd. Eigenlijk een foute term, want dollfies waren 1/6 schaal vinyl poppen van Volks, later opgevolgd door Super Dollfies. De Volks terminologie word echter vaak gebruikt in de hobby.

Waar kan ik jouw BJD’s zien dan?
Flickr.
Deviantart.
Den Of Angels (Shirelae)
Persoonlijke Tumblr.
Tumblr.

Meer weten?
Zie ook wikipedia, de Nederlandse dealer, het bijhorende forum en de andere Nederlandse dealer. Beide dealers verkopen internationaal. Het internationale walhalla voor de bjd wereld heet Den of Angels.