Barbequeën

De geur van brandende kolen en dicht geschroeid vlees. Zomer gaat hand in hand met de barbeque. Vroeger verstond ik “Barbieque” en ik vroeg me af wat het grillen van etenswaren in hemelsnaam met Barbies te maken had. Ze noemden mij vroeger ook “belg” omdat ik wel vaker domme acties had.

Mijn ouders hebben een gloednieuwe en die word op dit moment ingewijd (20 juni). Oom, tante en opa doen gezellig mee. Met z’n allen in de tuin. De nieuwste roddels delen, praten over voetbal en eten. De zon schijnt, de vliegebeesten vallen je eten aan, spinnen doen aan verassingsaanvallen en mijn vader begint een ode aan elk stuk vlees dat geweigerd word (maar vroeger vond je kippenboutjes altijd zo lekker! Je weet niet wat je mist!).

Dus ik zit lekker binnen. Wisselend tussen de computer en de eettafel. Een bijzonder fijne combinatie, want zo eet ik me niet vol aan het brood (uit verveling). Barbequeën kan heel lekker zijn, maar buiten eten is niet aan mij besteed. Ik picknick liever niet en zit ook niet graag op het terras. Doe ik dat wel, dan maak ik uit het niets spastische beweging door mijn beestjesfobie. Soms is het gewoon een draadje van een kledingstuk of een losse haar waardoor ik in paniek raak. Je kan je vast voorstellen hoe dom ik me dan voel. Ik weet dat al die beestjes mij niets kunnen maken, maar toch kan ik de angst niet van me afzetten.

Barbequeën is ook de enige keer dat vaders “kookt”. Moeders deed al de boodschappen en het voorbereidend werk, maar hij mag het op de barbeque leggen. Een werkje wat vaders vaker doen, zo bleek uit de vaderdag advertenties. Gereedschap, parfum, gadgets en barbeque benodigdheden. Dat is populair volgens de reclame blaadjes. De mijne mag inderdaad graag barbequeën en zichzelf rijkelijk bespuiten met parfum. En zo geschiedde.

Hopelijk volgen er meer barbeque dagen voor de liefhebbers. De zon is deze zomer OF in geen velden of wegen te bekennen OF zo aanwezig dat het zweet langs je bilnaad loopt. Niet bepaald prettig, maar eigenlijk ook niet genoeg om De Echte Nederlander af te schrikken. Regen en onweer? Op naar de schuur! Zit De Echte Belg ook zo in elkaar? Houden jullie van barbequeën?

Comments

Barbequeën — 3 Comments