Cultuur Barbaar

Les Misérables word een film. Het was al een musical en daarvoor een boek. Ik weet dat het zich afspeelt in vroegere tijden en dat arme mensen een rol spelen. Dat het van oorsprong Frans is, kon ik nog wel afleiden uit de titel.

Waar het nou precies over gaat? Geen flauw idee. Nog nooit een film van gezien, geen musical bekeken en het boek heb ik ook niet gelezen. The Great Gatsby (gaat niet over goochelaar), tsja ik heb hem wel, maar nog nooit gelezen.

Als twintigplusser ben ik zowel een jonkie als een bejaarde vrouw, dus ik snap dat je bepaalde dingen gewoon moet weten (nee, Justin Bieber kan zich niet meten met Freddy Mercury…), maar ik vraag me ook af waar de grens is.

Zo kwam “voor ons was het verplichte literatuur” veel voorbij in een topic over Les Misérables. Vroeger was Homerus ook verplichte kost lieve mensjes, maar nu is het al heel wat als we weten dat het een schrijver dichter uit oudheid is.

Daarom de vraag, waar is de grens? Wanneer ben je een ordinaire cultuur barbaar? Wanneer ben je iemand die gewoon goed is in trivia? 

Comments

Cultuur Barbaar — 1 Comment

  1. Moeilijke vraag! Ik heb zoveel boeken die ik nog wil lezen, maar ik kom er gewoon niet aan toe. Ik denk dat ik de film wel wil zien, het boek hebben ze volgens mij sowieso niet hier in de dorpsbieb. Misschien als de film uit is?

    Maar ja, voor school moet ik ook nog tig boeken lezen dus ik weet niet of ik er voorlopig nog aan toe kom om klassiekers van niet-Nederlandse auteurs te lezen. Dan ben ik maar een cultuurbarbaar, haha.
    Leonella recently posted..Jaarwisselingsdrama