Dat is toch gewoon mijn mening jonguh!

Ik schrijf dit artikel naar aanleiding van Mascha’s logje over spinnenpoten mascara. Mascha vind spinnenpoten niet mooi. Ik ook niet. In het artikel worden de mensen die het wél mooi vinden een beetje op de hak genomen. De boodschap is duidelijk: “Klont mascara is echt helemaal not-done. (…) Nee, even serieus, spinnenpootmascara is echt niet mooi“. In het artikel probeert de schrijfster mensen, met behulp van een beetje humor, te laten zien dat het ook anders kan en hoe deze manier van mascara dragen schadelijk kan zijn voor je ogen en wimpers. Dit zal waarschijnlijk alleen niet aankomen bij de doelgroep, aangezien  Mascha hun manier van mascara dragen bestempelt als gewoonweg lelijk en ze ook nog eens op de hak neemt. Waarschijnlijk bedoelt ze het niet zo hard en is het niet haar bedoeling om mensen te kwetsen, maar de woordkeuze was nogal ongelukkig.

Bezoeker Daisy: “(…) Er is geen regel dat iets mooi IS, ik vind het jammer dat er zo negatief over gedaan wordt. (…)”.
Bezoeker Yvonne: “Als je op Mascha’s site komt, is het toch logisch dat haar artikelen haar eigen mening uitdragen? Daarbuiten snap ik de ‘gebeten’ reacties hier ook niet zo.. natuurlijk mag jij het best mooi vinden, van die dikke klonten om je ogen.. maar om dan hier te gaan lopen griepen dat het kwetsend is, dat vind ik een beetje vreemd. Je kiest er zelf voor om zoiets te doen wat niet bepaald algemeen beschouwd wordt als mooi, dan moet je er ook tegen kunnen als mensen zeggen dat ze het verschrikkelijk vinden. Als je in de meest gekke clownskleren rond gaat lopen bijvoorbeeld, dan kun je ook reacties krijgen dat het lelijk is.. dat risico loop je dan.”

Van deze laatste reactie gaan mijn nekharen recht overeind staan. Ik ben namelijk niet zo van eenheidsworst en recht van meningsuiting, ten koste van alles. Laat ik dit verduidelijken met een voorbeeld. Ik heb een gothic periode gehad waarin ik fluwelen alternatieve kleding prachtig vond. Ik droeg het wanneer ik daar zin in had. Veel mensen vonden mijn kleding niet mooi. Daar had ik geen problemen mee. Waar ik me wel aan stoorde was dat mensen de behoefte niet schenen te kunnen onderdrukken om dit hardop te zeggen. Natuurlijk, het is je goed recht om mijn fluwelen jurk niet mooi te vinden. Maar waarom mag jij wel roepen “hey weirdo in je lelijke gothic kleren, je lijkt wel een lijk!” en kijkt men raar op als ik hetzelfde zou doen bij iedereen die skinny jeans draagt? “Hey blondie met je lelijke skinny jeans, je lijkt wel een romp op twee wortels!”

Ik vind heel veel dingen niet mooi: saaie kleding, trashy rollade jurken, spinnenpoten mascara, cakey foundation, te donkere foundation, monobrows, bitch brows, gebronsde huidjes, oranje fake tans, lichte lippenstift met een donker lijntje, sneakers onder een chique jurk, cowboy hoeden en zo kan nog wel even doorgaan. Desalniettemin, als ik zo’n iemand over straat zie lopen denk ik hooguit “ugh” bij mezelf en verder besteed ik er geen aandacht aan. Ik ga niet met eten gooien of opmerkingen erover maken. Jouw leven, jouw keuzes.

Op het wereldwijde web is dat natuurlijk anders. In een artikel adresseer je meestal een groep, niet een specifiek persoon. Ik vind dat mensen op het web wel degelijk mogen zeggen wat ze mooi en niet mooi vinden. Dat doe ik immers ook. Maar het gaat naar mijn mening te ver, wanneer je iets bestempelt als ronduit lelijk. Niet van “ik vind dat lelijk”, maar echt “dat IS lelijk”. Dat laatste klinkt als een feit, terwijl het nog altijd gaat om een mening. De mensen zelf op de hak nemen is ook niet bepaald netjes. Ik geef toe: ik heb ook wel gegiecheld om Mascha’s tips voor het creëren van spinnenpoten, maar ik kan me ook voorstellen dat zoiets snel in het verkeerde keelgat kan schieten. Niet iedereen kan dergelijke humor waarderen.

Ik denk dat veel mensen zichzelf een plezier doen als ze geen eenheidsworst proberen te eisen. Accepteer gewoon dat iedereen een eigen smaak heeft. Jij hoeft er immers niet mee te lopen of wel? Zo’n “vieze enge gothic” negeren kost minder tijd en energie dan allemaal opmerkingen roepen of met dingen te gaan lopen gooien. Je deelt de wereld met anderen, de wereld is niet van jou. Jammer dan dat zo’n neo-cowboy je uitzicht verpest, maar hij heeft net zoveel recht op bestaan als jij. Hij heeft ook recht op een eigen mening en een eigen stijl. Jij wilt niet nageroepen worden en hij ook niet. Doe het dan ook niet!

Comments

Dat is toch gewoon mijn mening jonguh! — 15 Comments

 1. Wow wat een artikel zeg en ik herken het wel (vooral het gothic deel – ik vind die kleding supermooi, maar het staat mij denk ik niet). Ik lees daarom vaak de grootste blogs niet meer. Vaak bedoelen de schrijvers het dan niet eens zo slecht, maar die reacties van mensen die pretenderen dat alles wat iemand schrijft een feit is (vind ik vooral gevaarlijk bij artikelen over afvallen, bleken, alternatieve middelen en dure goederen) én vooral de comments schieten mij dus in het verkeerde keelgat dan.

 2. erg mooi geschreven, en ik deel je mening. Je kunt het net zo goed negeren dan dat je je er tijd aan gaat verdoen, als je het toch zo lelijk vind.

 3. Mascha had inderdaad in haar stuk kunnen onderbouwen waarom het, naar haar mening, niet zo mooi is.

  Maar wanneer zij schrijft over spinnenpoten, dan besteedt ze er aandacht aan. En wil dat juist niet zeggen dat ze het interessant vindt?
  Net zoals mensen die mensen met andere kleding naroepen en uitschelden. Eigenlijk is dat best grappig, want deze types hebben vaak gewoon niets beters te doen dan aandacht besteden aan “stomme” dingen. Terwijl dat blijkbaar het meest interessante is wat ze te doen hebben.

  Daarom vind ik een negatief stuk over zoiets schrijven een beetje zielig, maar alleen als het puur serieus bedoeld is.
  Als jij een grappig stuk wil schrijven daarover, dan gaat het om de grap van het stuk, niet om het onderwerp zelf.
  Lisanneleeft recently posted..Over 10 jaar…

 4. Pingback: Tweets that mention Dat is toch gewoon mijn mening jonguh! | Glamour Por Favor, Dat is toch gewoon mijn mening jonguh! -- Topsy.com

 5. Je beseft je wel dat ik dat artikel twéé jaar geleden geschreven heb? Verder waardeer ik je stuk hoor, goed geschreven!

 6. Ik weet niet of ik hieraan moet beginnen, maar ik ben zelf van mening dat het artikel van Mascha wel meevalt. Ze vindt het inderdaad duidelijk niet mooi en is daar ook erg fel in, maar het is haar mening (of ze nu zegt ‘ik vind het niet mooi’ of ‘het is niet mooi’, ik neem aan dat iedereen begrijpt dat dit de lading van haar zin níet verandert) en als je het daar zelf niet mee eens bent, laat je het gewoon lekker zitten en wacht je tot de volgende blog waar weer iets in staat wat je wel leuk vindt. Zij kiest die manier om haar mening uit te dragen en ik zou het zelf waarsch anders hebben gedaan, maar als ik zeg dat ‘iets niet mooi is’ dan snapt iedereen dat dat mijn mening is en dat ik dat zelf ook niet zie als een algemene regel. Ik denk dat ze haar woorden wat ongelukkig heeft gebruikt.

  De reactie van bezoekster Yvonne was ook erg fel, maar ik snap wel waar ze heen wil.

 7. @Maccia Inderdaad, het schept een verkeerd beeld, alsof schoonheid niet in the eye of the beholder is, maar een vastgesteld gegeven en afmeetbaar aan status symbolen. :s

 8. @Mascha Klopt. Ik wilde daarom ook benadrukken dat je intenties waarschijnlijk niet slecht waren. Het was meer een ongelukkige woordkeuze van toen. 😉 Ik moest echter uitleggen waar het artikel over ging, omdat ik anders Yvonne’s comment niet in de juiste context kon plaatsen. Want haar comment (en misschien heeft zij haar mening inmiddels ook wel bijgesteld, geen idee) deed mij huiveren.

  Dank je voor het compliment. 😉

 9. @Lianne
  Ik snap wel hoe jij het ziet, maar denk je nu eens in:
  “Dikke vrouwen zijn niet mooi”
  “Dikke vrouwen vind ik niet mooi”
  Het eerste vind ik beledigend. Het tweede klinkt veel diplomatieker en je kan er weinig tegen inbrengen. Tsja, jouw mening. Daarom vind ik zelf, “vinden” beter dan “zijn”. Dat het een ongelukkige woordkeuze is, dat begrijp ik wel. Ik geloof echt wel dat alle dames niet de intentie hadden om mensen te beledigen / kwetsen etc.

  Ik snap Yvonne’s mening ook, maar daar ben ik het gewoon niet helemaal mee eens. En dat probeerde ik uit te leggen in bovenstaand artikel. 🙂

 10. Als journalist ben ik het er ook mee eens dat ‘vind ik’ diplomatieker klinkt, maar als ze zegt ‘ze zijn niet mooi’ denk je er simpelweg ook achteraan ‘ja, vind jij.’ maar goed we snappen elkaar dus, dat is het punt.