De Helibel

Vroeger gilde mijn neef altijd heel hard “ieeeeew een helibel, een helibel!” wanneer hij een libel zag. De Engelse naam vind ik ook mooi “dragonfly“. Het zijn fascinerende beesten. Ze zijn dood eng en prachtig tegelijk. Laatst zat er een libel in de tuin met een “koppie als dat van een reptiel” (volgens mijn moeder). Daar heb ik foto’s van. Dus zal ik jullie verblijden met foto’s van De Helibel en weetjes van wikipedia. Hoezaa! Lees snel verder!

Libellen kunnen NIET steken, maar wel bijten en zijn verder niet giftig. Echter, alleen de grotere exemplaren kunnen de huid doorboren en zodoende een sneetje maken. Dan moet je wel eerst de libel vangen en je vinger voor zijn kaken houden.

Libellen kunnen stilstaan in de lucht, verticaal opstijgen en achteruit vliegen dankzij het feit dat hun vier vleugels niet aan elkaar verbonden zijn, maar individueel bestuurbaar zijn. Libellen kunnen een snelheid van 50 kilometer per uur halen.

Libellen eten kleinere insecten zoals vliegjes en muggen. Soms eten ze ook elkaar op. Ze worden gegeten door vogels. Katten vangen ook wel een libel. Ze zijn niet giftig, dus geen paniek als je kat er eentje gevangen heeft.

Waterjuffers vallen onder de libellen, maar er zijn wel verschillen tussen echte libellen en waterjuffers. Echte libellen vouwen de vleugels niet op, zelfs niet in rust. Juffers zijn ranker   en echte libellen hebben grotere ogen die elkaar raken.

Foto 1 en 2 zijn gemaakt door mijn moeder. De libel wilde helaas niet echt meewerken en vloog steeds weg. Ik denk dat het een jonge bruinrode heidelibel is. Zowel de mannetjes als vrouwtjes zijn geel als ze jong zijn. Ja, ja, zo weten we ineens veel meer over de libellen.

Comments

De Helibel — 2 Comments

  1. Haha, wat herkenbaar! xD Ieew, de WATERJUFFER! Ook, waterjuffer. :’) Rofl, moest daar zo om lachen. Tijdens het hardlopen kwamen we het beest ook een keer tegen, walgelijk. Maar ze zijn wel prachtig om te zien.
    Cynthiiaa recently posted..Meets Cynthia goes YouTube!