Dikheid en acceptatie

Ik ben dik. Obees zelfs. Ik voel me er niet altijd lekker bij. Niet zozeer omdat ik slank wil zijn, maar omdat andere mensen willen dat ik slank ben. Ik voel me dan tekort schieten en sociaal ongewenst. Ik heb altijd al problemen gehad met mijn gewicht en ik heb me nooit 100% goed gevoeld over mezelf. Ik was nooit slank genoeg en dus nooit goed genoeg. Nu ik op mijn huidige dikste punt ben, zie ik in dat ik vroeger nooit zo’n olifant ben geweest als ik zelf dacht. Sinds ik fatshionista’s heb ontdekt zie ik in dat dikke vrouwen zich ook mooi, elegant en zelfs sexy kunnen kleden. Ik wil absoluut niet verder aankomen, dus eten zal voor mij altijd wel een vijand blijven. Maar mijn lichaam hoort geen vijand te zijn. Ik wil er van houden, ook als dat niet mag van “anderen”. Zelfacceptatie. Gelukkig zijn er heuse Fat Activists. Deze mensen promoten dikheid niet. Ze sporen jonge meiden niet aan tot cakejes eten. De FA’s willen dat dikke mensen geaccepteerd worden in de maatschappij. Dat ze over straat lopen zonder als een freakshow te worden gezien. Of erger: als object van pesterij en amusement. Maar ben je dan wel gezond Shirley? Weet je wel dat je aderen dicht slippen? Waarom stel je die vraag wel aan mij, maar niet aan slanke meiden? Die kunnen ook een torenhoog cholesterolgehalte hebben of vet bij de organen. En is het sowieso niet altijd nog mijn lichaam? Ik wil graag zelf bepalen wat ik doe.

Dit Engelstalige artikel is goed om te lezen, want het legt onder andere precies uit waarom dik niet gelijk staat aan “dat gaat je zeker doden zo ongezond”.

Voor andere meiden die dik zijn en soms moeite hebben om van zichzelf te houden. Hier een inspiratie Tumblr.

Comments

Dikheid en acceptatie — 12 Comments

 1. Dat mensen je echt gaan vragen of je weet dat je vaten dichtslibben gaat wel heel erg ver. Je zou het ook aan slankere mensen kunnen vragen, maar dan ontken je toch indirect het risicoprofiel hoewel slankere mensen (en iedereen = veroudering) inderdaad hetzelfde probleem kunnen hebben. Aan een gratenpakhuis zou je trouwens als weerwoord kunnen vragen of ze niet weten dat ze hartritmestoornissen en onvruchtbaarheid kunnen krijgen.

  Ik ben een voorstander van acceptatie, maar ben wel bang dat dat leidt tot demotivatie om af te vallen. Natuurlijk is die wil je eigen keus, maar die keus wordt lang niet altijd je in dank afgenomen (mensen balen dat iemand die alcoholist is misschien eerder een lever krijgt, idem voor rokers met longen en ook de financïering er van).

  Het belangrijkste is dat je lekker in je vel zit, maar als anderen om je heen menen dat dat niet zo is, wordt dat al snel onmogelijk helaas – of je moet een olifantenhuid hebben (klinkt een beetje gek in deze context).

  Dat je dit artikel zo schrijft is voor mij een teken dat je je toch een beetje hebt kunnen onttrekken aan wat anderen van je vinden en ik hoop voor je dat ik dat goed begrepen heb 🙂

  • Ik worstel nog wel met mijn zelfbeeld, maar voorheen was het voornamelijk negatief en nu kan ik mezelf ook positief bekijken. Het leren accepteren betekend voor mij dat ik mezelf toestemming kan geven om van mezelf te houden of mezelf mooi te vinden.

   Misschien dat het bij sommige mensen demotiverend werkt, maar bij mij werkt “je MOET afvallen” juist niet. Als ik goed in mijn vel zit, heb ik minder behoefte aan chocolade en dergelijke, omdat ik een emotionele eter ben. Dus het is voor mij geen excuus om mezelf vol te proppen, maar een manier om mezelf positiever te bekijken. 🙂

 2. Zo te lezen ga jij er al een stuk beter mee om als mij, echt goed van je! Ik voel mezelf niet fijn, maar een gevangene in mijn eigen lijf, vandaar ook dat ik nu op dieet sta (nuja, niet zozeer minder eten maar wel bewuster en gezonder) en het sporten weer aan het oppakken ben. Ik wil graag gezonder worden. Mijn rug heeft scoliose, mijn bekken staat scheef, mijn knie en enkel zijn niet goed meer na 2 aanrijdingen en dan de hypoglycaemie nog, ik word er niet goed van. Ik kan mezelf ook niet aankijken in een spiegel zonder die starende blikken weer voor me te zien en nog eens goed van mezelf te walgen. Dat van het cholesterol is mij ook al eens gevraagd en wat denk je? Ik heb een prachtig gehalte, kerngezond! Maarja, voordelen he…
  Ik zal moeten accepteren dat ik nooit slank zal worden, maar dat gaat een lange weg worden. Hopelijk word ik in ieder geval gezonder in mijn lijf, dan benne we al een heel eind 😉
  Sandy recently posted..Zalando

  • Dat je gezonder wilt worden is top, maar je bent een hele mooie vrouw (en ik heb je in het echt gezien), dus ik hoop dat jij jezelf ooit kan zien zoals ik je zie. Helaas kan iemands verleden diepe wonden maken. Dat merk ik ook bij mezelf. De ene keer voel ik me goed, de andere keer lelijk etc. De stemmetjes van vroeger mogen dan sterk zijn, ze komen van zwakke mensen en daar moeten we niet naar luisteren.

   Veel succes met je lijf gezonder maken. Ik hoop echt dat het je lukt en des te meer dat je meer van jezelf leert houden. *hug*

 3. Ik had al heel lang geaccepteerd dat ik dik was. Zeker nadat ik gepest werd op de basisschool, omdat ik dik was en mijn moeder zei “niks van aantrekken” en dat heb ik ook gedaan. Ik denk dat ik ook gelijk geaccepteerd had dat ik gewoon lekker “volslank” was.
  Ik ben op dieet gegaan, omdat ik het zelf wilde, maar slank zal ik nooit worden, maar dat wil ik ook niet. Ik vind het leuk om nog een vetrolletje te hebben 😀

  Ik ben voor acceptatie en eigen keuzes, zolang je maar gelukkig bent en het de gezondheid niet te erg schaadt. Je moet ergens een grens trekken.

  • Je hebt tegenwoordig anders een normaal figuur. Niet te dik, niet te dun. Ik ben het met je eens dat er wel een grens moet zijn. Ik zou het heel erg vinden om immobiel te worden door mijn gewicht o.i.d.

 4. Als iemand over mijn aderen begint, dan begin ik over auto-ongelukken. Iedereen kan zo gezond leven als ze willen, maar ze kunnen morgen toch sterven bij een auto-ongeluk.

  Wat dat betreft is het veel beter om gewoon gezond te eten en voldoende te bewegen. Het is veel beter om goed in je vel te zitten dan om dun te zijn.

  Lang leve de brabantse bourgondiërs. Die weten tenminste hoe ze voor zichzelf moeten zorgen. 😉
  Nurchamiel recently posted..China Glaze Lubu Heels

 5. Dik wordt altijd wel geassocieerd met “ongezond”. En natuurlijk hebben slanke mensen ook gezondheidsproblemen, maar het is op een of andere manier anders. Mijn ouders (en schoonpa) zijn ook dik en ik zie wat het met hun doet. Als door de huisarts steeds aangeraden wordt om af te vallen waardoor je echt een stuk minder problemen krijgt… dit soort dingen worden bij slanke mensen nooit gezegd (behalve als je anorexia hebt, maar dat is een ander verhaal). Door het gewicht ontstaan juist veel problemen en daarom wordt het, denk ik, met ongezond geassocieerd. En als je er nu niet zo veel last van hebt, dan zul je dat vanzelf merken zodra je ouder wordt….. en zo niet dan heb je echt mazzel gehad.
  Een beetje vol zijn is niet erg, het is juist prachtig (rondingen maken de vrouw!). Maar er zijn wel altijd oplossing om van dik/obees-geval “volslank ” te maken 🙂
  PinkFairy recently posted..Budget tip- Greenland Mango setje

 6. Goed dat je dit artikel schrijft!
  Ik ben zelf niet echt dik, al zie ik mezelf meestal wel zo. Maar ik ben gewoon stevig en een hele tijd heb ik gedacht dat ik een dik persoon was, omdat ik veel gepest ben. Maar ik heb mezelf wel leren accepteren als iemand die nooit slank zal worden. Ik heb dan wel vetrollen, die ik weg zou kunnen werken. Daar ben ik nu mee bezig. Maar het kan echt frustrerend zijn als je ziet wat voor cijfers de weegschaal aangeven, terwijl je je dan afvraagt wat je ooit verkeerd heb gedaan!

 7. Ach en wie bepaalt er nu wanneer je te dik bent?
  Wanneer jij weet dat je nooit “dun” (want wat is dun?) zult worden zul je moeten accepteren hoe je nu bent. En inderdaad, vollere vrouwen (en zelfs enorm volle vrouwen) kunnen inderdaad nog enorm mooi zijn, genoeg bewijzen op het internet 😀
  Wanneer je jezelf mooi vindt dan word je vanzelf mooier omdat je dan zekerheid uitstraalt, maar ik snap dat er een heleboel mensen zijn die ervoor zorgen dat jij je niet mooi kan voelen omdat zij vinden dat jij niet bent zoals het hoort.
  Lisanneleeft recently posted..Ben je gelukkig

 8. Ik wil op zich wel slank zijn, maar meer in de trant van… dan voel ik me gezond. Ik was ooit 65 kilo en dat was mijn streefgewicht. Ik voelde me goed. Ik kwam tot dit gewicht door een ander eetpatroon. Ik mocht weleens snoepen, maar niet teveel. Weight Watchers. Woohoo!

  Helaas ben ik dat al even niet meer, al kijk ik met weemoed terug naar 2005. Ik heb laatst zelfs nog foto’s online gezet op Facebook. Laten zien hoe ik was. Doe ik dat voor mezelf of voor die anderen? Voor mezelf dus. Ik wil graag afvallen, maar het gaat niet alleen om minder eten en wat meer bewegen. Ik wil het dus laten doordringen tot mezelf dat ik toch moet gaan afvallen, dat ik toch gezonder moet gaan eten.

  Ik bekeek een tijdje terug naar een foto van mij, toen ik onder de 10 was. Ik dacht dat ik altijd wel dik ben geweest. Het viel eigenlijk nog best mee… Hoezo dacht ik dat ik dik was? Hoe kwam ik erbij?

  Ik ben een emotie-eter en nu ik in mijn eentje woon is dat niet altijd even goed voor me. Ik weet dat mensen mij zien en denken dat ik teveel eet. Ik weet dat ze denken dat ik elke dag bij de MacDonalds eet (terwijl ik mensen ken die daar gewerkt hebben en daar elke dag aten en zelfs afvielen, dus het hoeft niet eens). En ik weet dat sommige slanke mensen makkelijk kunnen praten, dat ik makkelijk kan afvallen door minder te eten en te gaan sporten. Ooit gehoord van schildklier dat niet werkt? Dat had mijn moeder namelijk. Want wat ze ook deed, hetzelfde als mij… ik viel af, zij niet. Raar? Oh, ze snoept misschien te veel? ZAK DOOR DE GROND! Sommige mensen weten echt niet waar ze het over hebben. Sportschool is voor mij te duur, dus daarom wordt het de fiets. Ik kreeg trouwens laatst nog het advies om te gaan joggen. Helaas weet ik dat mijn enkels niet blij zijn als ik dit ga doen. Daarnaast moet ik goeie schoenen hebben. Fietsen dus. En lopen, veel lopen. 😀

  En daarnaast, mijn broertje vreet alles wat los en vast zit en hij is: SUPERSLANK. GRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR!!!!
  Francisca recently posted..De koffiedrinker