Dikkerds

Er was geen ruk op televisie en dikke mensen die gaan afvallen zijn weer hip in televisieland. Op MTV was er een programma genaamd “I was fat” dat (dit keer?) draaide om Tanner van 120 kilo. Tanner had als doel gesteld om 36 kilo af te vallen in 101 dagen. Als Tanner zijn doel zou hebben gehaald, dan zou hij heel veel los vel hebben gekregen. Uiteindelijk verloor hij “slechts” 16 kilo. Zoveel weegt een flinke vis. Hij verloor zijn kilo’s door mee te doen aan een speciaal programma waarbij hij gezond moest eten en bewegen.

Tanner had hier en daar een beetje gesmokkeld. Volgens zijn trainer en vader had hij gewoon niet zijn best gedaan. Tanner vond dat er ook wel wat kilootjes af mochten, maar was wel trots op de kilo’s die hij wel verloren had. Twee maanden later had hij er echter al wat pondjes bij gekregen, at hij weer fastfood en deed hij nauwelijks meer aan sport. De trainer droop geïrriteerd af nadat hij Tanner een schuldgevoel had proberen aan te praten.

Voor mij is dit zo herkenbaar. Mensen denken dat dikkerds “gewoon” minder moeten eten en meer moeten bewegen. Ze hebben gelijk hoor. Daarmee val je af. Het probleem is alleen dat je zoiets niet zomaar even doet. Evenmin stop je “gewoon” met roken. Voor mij is eten een mentale verslaving, ik haat sport en ik heb aanleg om dik te worden. Het is dus heel zwaar (maar inderdaad niet onmogelijk) om minder te eten, mezelf te dwingen tot sport en te accepteren dat ik nu eenmaal niet zoveel ongezonds kan eten als iemand met een snelle stofwisseling.

Wat ook leuk is: dikkerds kunnen niet stoppen met eten. Als je stopt met roken, raak je geen sigaret meer aan (althans, dat is de bedoeling). Ex-rokers moeten anderen zien roken en dat is een verleiding. Dikkerds op dieet moeten anderen zien eten, worden constant geconfronteerd met reclames voor voedsel en kunnen alleen minderen. Zit jij daar op je wortel te kauwen, terwijl een ander even een de nieuwe Kokos Milkshake gaat halen na het zien van de Mc. Donalds reclame. Ex-rokers zullen het volgende ook wel herkennen: doe niet zo ongezellig / morgen is er weer een dag. Mensen drukken de verjaardagstaart nog net niet door je strot.

Een hele klaagzang ja. Ah arme dikkerds, maar val toch maar af, want het is zo ongezond. Dat geld ook maar voor een select groepje mensen. Mijn familie en vrienden geven om mijn gezondheid (ikzelf een stuk minder inderdaad), maar vreemden willen gewoon niet dat ik hun uitzicht verpest met mijn dikke lichaam. Jammer dan. Kijk je maar mooi de andere kant op. Ik ga de strijd met de kilo’s pas weer aan, als ik dat zelf wil. Niet omdat een ander mijn dikheid lelijk vind bezorgd is om mijn gezondheid. Wederom, ik wil dat mijn familieleden met z’n allen stoppen met roken. Met name diegene die al gezondheidsproblemen heeft gehad. Vreemden boeien mij weinig eigenlijk. Jaaaa, ik wil niet in hun stinkwalm zitten, maar goed. Wat doe je er aan? Ik kan het niet gooien op meeroken, want zoveel geef ik blijkbaar toch niet om mijn gezondheid. Leef en laat leven. Daar komt het steeds weer op neer.

Comments

Dikkerds — 7 Comments

 1. Ik ben op sommige punten met je eens.

  De reden waarom mensen snel afhaken is omdat zij geen haleluja moment hebben gehad. Er is geen openbaring geweest en daardoor wordt het doel abstract. Dit zie je niet bij diabetes patiënten: die krijgen van de dokter twee keuzes. Of je valt af, of je gaat dood. Dat werkt enorm goed om te motiveren.

  Het klopt ook dat het moeilijk is van het minderen van eten, omdat als je stopt met rookt, je nooit meer een sigaret aanraakt. Maar als je wil stoppen met te veel eten… dan kan je niet stoppen met eten. En als je dan iets weigert, dan ben je “opeens ongezellig”. Dat mensen niet snappen dat je je kwaliteit van leven wilt verbeteren. Alsof het niet nemen van een verjaardagstaart betekend dat je niet van die mensen houdt. Je houdt wel van die mensen, anders ga je niet tig uur tussen al die verleidingen (chips, chocolade, een zwak punt) en bij een hond zitten waar je ongelofelijk allergisch voor bent (in mijn geval dan).

  Ik vind trouwens ook dat rokers enorm asociaal zijn, aangezien zij iets doen (roken) waardoor iemand anders ook negatief benadeeld worden. Iedereen van mij hun lichaam verpesten, maar ik wil niet dat iemand anders het voor mij doet. Daarnaast ben ik ook astma patiënt, dus ik heb het al benauwd. Wat mij betreft mogen ze enorm hoge belastingen op sigaretten heffen, aangezien meeroken maatschappelijk gezien een hele grote impact heeft.

  Als je dik ben, nou ja. Dan ben je dik. Je verpest alleen je eigen lichaam. Mochten andere mensen dit niet leuk vinden dat een volslank persoon voor ze gaat zitten, dan weten ze niet wat naastenliefde betekend: respect voor iedereen, ongeacht kleur, ras, of dikte.

  Ik geloof wel dat er iets aan het gewicht gedaan kan worden, ook als je er “aanleg” voor hebt, maar dat is een heel ander verhaal.
  Nurchamiel recently posted..A thousand times sorry!

 2. Daar had ik eigenlijk nog nooit over nagedacht, dat dikke mensen (ik weet eigenlijk niet of ik deze term wel kan gebruiken of dat het beledigend is) eigenlijk altijd geconfronteerd worden met hun verslaving in de zin dat geen mens helemaal kan stoppen met eten.
  Lauradenkt recently posted..Mickey is the man

  • Mensen die dik zijn, zijn dikke mensen. Als dikke mensen de term in neutrale toon gaan gebruiken, wordt het geen belediging meer. Aldus fat activists. Er zit wel wat in. Andere benamingen omzeilen het woord “dik” ook meer. Terwijl het gewoon een beschrijving van je lichaam is, zoals dun. 😉

 3. Oh gawd, dat plaatje bij die dikke vis! XD Volgens mij heb ik deze aflevering ook gezien, hij zat eerst op worstelen ofzo, toen ging hij op zichzelf met die vriendin en kwam hij weer aan. Leef en laat leven, goed gezegd! 🙂
  Cynthiiaa recently posted..Taylor Momsen Meets Cynthia.

 4. Ik wil dit vaak zeggen tegen die slanke mensen die zo’n grote mond hebben en ‘denken’ te weten hoe het nu precies zit met afvallen. Tuurlijk val je af als je gezonder eet en meer beweegt. Maar het zit eigenlijk in je koppie!

  Je moet mentaal dat knopje kunnen omzetten, maar dat gaat niet “gewoon” en “zomaar”. En afvallen met meerderen mensen gaat ook makkelijker, want dan ben je in een groep. Zo viel ik samen met mijn moeder af dankzij een eetpatroon dat verandert is (WW). Het kan wel degelijk, maar wat te denken van die mensen die eten als ze zich vervelen of kortom uitermate teleurstellend voelen?
  Francisca recently posted..80 in origami