Dutch Beauty Bloggers

Wat is Dutch Beauty Bloggers (DBB)?
DBB is een Nederlandse vakorganisatie voor professionele beautybloggers en deze vakorganisatie is opgericht door Debbie (Lushiousbeauty), Mascha (Beautygloss) en Cynthia (Misslipgloss) met de bedoeling om voor bedrijven inzicht te creëren in de Nederlandse beautyblog wereld. Dat willen ze gaan doen door leden te werven die goedgekeurd moeten worden alvorens ze volwaardig lid mogen worden. Aspirant leden betalen 20 euro aan contributie en volwaardige leden betalen 50 euro aan contributie per jaar. Geld dat ten goede zal komen aan vergaderingen e.d.

Waarom al die heisa rondom DBB?
De Dutch Beauty Bloggers hebben het gewoon dom aangepakt. In plaats van eerst een duidelijk verhaal te scheppen, komen ze aanzetten met een concept. De bedoeling was waarschijnlijk dat iedereen mee kon denken, maar de sfeer is niet zo geweldig in beautyblog land (dames onderling hè). Er onstonden veel misstanden en er rezen veel vragen op. Kleine bloggers maakten zich zorgen dat DBB alle kansen zouden afpakken (gratis producten e.d.). Andere bloggers voorzagen een elitaire club van arrogante bloggers die zichzelf beter zouden vinden dan de rest.

Hoe zit nou met kleine blogs, maken die zich terecht zorgen?
DBB wilt als tussenpersoon fungeren. Ze koppelen bedrijven aan leden. Zo maken ze het bedrijven lekker makkelijk, want alle leden zijn al officieel goedgekeurd door een ballotage-commissie bestaande uit DBB leden. Als ik voor mezelf spreek: ik doe dingen graag op mijn manier en vind die ook de beste. De Grote Drie worden vaker beschuldigt van “copycatten” van elkaar. Ze hebben al een duidelijk idee van wat professioneel bloggen is. Terwijl dat natuurlijk niet wilt zeggen, dat dit ook het juiste idee is. Dus als buitenbeentje maak je geen kans om lid te worden van DBB. Daarnaast wordt het kleinere blogs moeilijker gemaakt om te groeien, omdat bedrijven waarschijnlijk niet met je in zee willen gaan. Daar hebben ze DBB al voor. Je zou nog aspirant lid kunnen worden, maar dan moet je wel binnen een jaar tijd zoveel groeien dat je, je kan inschrijven bij de KVK en veel bezoekers weten te genereren. Dat is gewoon ontzettend lastig. We vissen immers met ons allen in dezelfde vijver. Desalniettemin is het niet de bedoeling van DBB om kleine blogs met opzet te dwarsbomen.

De contributie is anders ook behoorlijk hoog en daar komen nog reiskosten bij, want je moet naar perspresentaties…
Als aspirant lid gaat dit je inderdaad behoorlijk wat duiten kosten. Dat moet je blijkbaar maar zien als een investering als je echt geld wilt gaan verdienen met je blog. Volwaardige leden kunnen de reiskosten plus 50 euro aan contributie makkelijk ophoesten volgens DBB, omdat ze geld verdienen aan hun blog.

Is het niet gewoon zo dat de dames bang zijn voor concurrentie / verlies van inkomen?
Nee, want het inkomen hangt af van de bezoekersaantallen. Zolang mensen blijven komen, hoeven de dames zich niet druk te maken over inkomensverlies. Ze staan al op perslijsten en krijgen al veel gratis producten. Ze willen blogs juist helpen, door bedrijven te koppelen aan de leden. Toch hangt er een naar smaakje aan. Het is geen geheim dat de top der beautyblogs bestaat uit enkele dames die goed met elkaar overweg kunnen. DBB richt zich op professionele, meestal al wat grotere blogs. Hmm.

Dus het is gewoon een elitaire club van arrogante kwasten?
Nou, dat gaat ook wel weer ver. Vergeet niet dat de drie dames veel mensen hebben geholpen om keuzes te maken tussen beauty producten. Cynthia inspireerde mij om te gaan bloggen. Het zijn geen kwade heksen die er alleen op uit zijn om kleine blogs met de grond gelijk te gaan maken. Het is wel jammer dat alleen grotere blogs van DBB gaan profiteren, want zo krijg je wel zo’n “elitair clubjes” gevoel. Ze gaan immers de bedrijven onder elkaar verdelen, oordelen over wie er wel en niet bij mag, vergaderen met elkaar. Als klein blogje beland je dus gewoon in de spambox bij bedrijven. Dat veroorzaakt dat gevoel.

Zijn bedrijven niet een beetje dom? Iedereen kan toch het verschil wel zien tussen een beginnend rommelig blogje en zoiets als Beautylab?
Dat moest ik maar aan bedrijven vragen. DBB heeft in ieder geval besloten het probleem van de bedrijven op te lossen, door ze te helpen met een keurmerk. Zo hoeven bedrijven niet langer mails te deleten, maar eventjes een mailtje sturen naar DBB of te kijken of een blog het DBB keurmerk heeft.

Ja, hoe zit dat nou met dat keurmerk? Is dat ook voordelig voor ons als lezers / consumenten?
Nee, dit keurmerk is puur voor bedrijven. Die zien dan “oooh, blog X heeft het keurmerk, dus die is goed genoeg voor ons merk Y”. De lezers/consumenten hebben er verder niks mee te maken. Een blog met een keurmerk is weliswaar officieel professioneel, maar je bent als lezer vrij om te lezen wat je wilt. Sommige lezers (zoals jullie LOL) vinden kleinere blogs leuker, ook al zijn die niet “professioneel”.

Maar gaan alle kleine blogs nu echt ten onder?
Welnee. “Wij” gaan gewoon lekker door met bloggen. Misschien wordt het voor ons nu moeilijker om geld / freebies te verdienen met onze blogjes, maar de passie wint het altijd van het geld / spullen. Maak je dus geen zorgen. Zolang de blogger in kwestie tijd en zin heeft, blijft zij gewoon doorgaan.

Dus als ik het nu goed begrijp, vormen alle grote blogs uiteindelijk samen een clubje?
Nee, want er zijn ook genoeg blogs die absoluut niet lid willen worden. Lid worden is geen verplichting, maar een keuze. Het is in theorie mogelijk, maar in de praktijk zie ik dat absoluut niet gebeuren. Zoals ik al zei: de dames hebben het niet slim aangepakt. Ze kregen gelijk veel kritiek en ze zijn daar absoluut niet professioneel mee omgegaan. Dus zo’n vaart loopt het voorlopig nog niet.

Meer informatie: http://www.dutchbeautybloggers.nl
Heb je nog meer vragen? Mail de dames dan op . Het kan een tijdje duren alvorens je antwoord krijgt op al je vragen, omdat ze heel veel mail ontvangen. Heb dus gewoon even geduld. Inmiddels zijn ze ook bezig met het verduidelijken van de site.

Comments

Dutch Beauty Bloggers — 9 Comments

 1. Ze hebben het inderdaad een beetje ondoordacht uitgevoerd. Daarnaast zijn de eisen die ze aan een blog stellen, absurd. Ik kan het goed begrijpen dat mensen niet willen worden.
  Nurchamiel recently posted..HIATUS Again

 2. Goed geschreven artikel zeg! Maar ja, ik met m’n kleine bloggie ga ook zeker geen lid worden. Ik verdien momenteel niet eens wat ermee en dat vind ik prima, uiteindelijk moet je toch gewoon een passie hebben voor bloggen en niet voor geld of goodies! Ben alleen bang dat het erge vriendjespolitiek wordt en dat zelfs grote blogs er niet bij kunnen komen omdat ze elkaar niet mogen, dat zou nogal vervelend zijn!
  Marjolein recently posted..Shoplog Kruidvat

 3. Je hebt het interessant opgeschreven! Zeer professioneel voor een “kleine”? blog!
  Ik maak me niet druk om groot of klein, mij gaat het om de inhoud en hoe het verhaal bij mij overkomt, of de blog mij “pakt”.
  Wat ik denk is dat als je goed en in jezelf en je blog blijft geloven dan blijft je blog ook staande! 🙂

  • Bedankt voor het compliment. 🙂
   Voor mij als lezer, gaat het ook om de blog zelf. De inhoud en schrijfstijl. Ik volg zelf ook kleine en middelgrote en grote blogs. Whatever appeals to me. 🙂

 4. Dat heb je goed uitgelegd. Ik kom als belgje sowieso niet in aanmerking en ik dnek niet dat ik het anders zou overwegen. Ik wil helemaal niet professioneel gaan met mijn blog.
  Prinses Prikbordje recently posted..Weekendblogger

 5. Goede uitleg, ik vroeg me laatst af wat nou precies het doel van al dat gedoe om DBB was, maar toen ik dit las snapte ik het eindelijk.
  Ik ben alleen wel benieuwd wie er bij die dutch beauty bloggers horen, serena van beautylab en vera camilla zijn toch geen lid ?
  of heb ik het nu helemaal verkeerd haha
  Nina recently posted..Happy new year!