Free Gift

“Buy now and get a free gift!”
“Nu met gratis geschenk!”
“Maakt alles hygiënisch schoon!”
“Nooit meer nutteloze verspilling!”
“Te veel water drinken is niet goed voor je” 
“Dit zijn mijn nieuwe aanwinsten”

Eigenlijk wel grappig. Dat we gratis cadeautjes krijgen bij aankoop van een product. Cadeautjes / giften / geschenken horen altijd gratis te zijn niet? Anders is het geen cadeau meer.

Ik erger mij groen en geel aan “hygiënisch schoon“. Hygiëne betekent reinheid, gezondheid. Een badkamer bevat ziekteverwekkers die alleen verwijderd kunnen worden door… *tromgeroffel* … schoon te maken! Dus als je badkamer schoon is, is hij ook hygiënisch en vice versa.

Is er een verspilling die niet nutteloos is? Verspilling betekent dat je iets van waarde verliest en dat vind niemand leuk. Het is wellicht nuttig voor de verkoper van een product dat je aan nutteloze geld verspilling doet, maar daar blijft het ook wel bij.

Te veel water drinken is echt niet goed voor je. Je kan er zelfs aan dood gaan. Dat terzijde, “te veel” + “is niet goed voor je” is dubbelop. Alles waar “te” voor staat is niet goed. Uitgezonderd modewoorden zoals “te gek“.

Wat er mis is met “mijn nieuwe aanwinsten“? Hetzelfde als hierboven. Een aanwinst is altijd nieuw. Ook een tweedehands artikel is nieuw, want nieuw in jouw collectie. Zelfs een back-up flesje nagellak is nieuw.

Heb je dit allemaal gelezen? Gefeliciteerd. Je hebt zojuist geleerd wat een pleonasme is. Het kan zich voordoen als stijlfout “uw toilet is nu hygiënisch schoon!” of als stijlfiguur “ode aan de gele zon / smelt het witte sneeuw / valt naar beneden / van de houten boomtakken“. Alstublieft. Het plezier was geheel aan mij. Graag gedaan.

Comments

Free Gift — 4 Comments

  1. Haha, ja precies. Fijn dat er meer mensen zijn die zo over taalfouten zeuren als ik 🙂 Hoewel deze me, behalve het gratis cadeau :P, nog niet zo opgevallen waren.

  2. Haha, ik zeg dat ook wel eens. :’) Maar dat is puur om de zin te verlangen, lees het lekkerder, denk ik. Geen idee, maar ik weet dat ik het ook wel toepas. Net zoals: Ik zweer het, echt waar. Hoezo die echt waar? Je zwoer het toch al? True story.
    Cynthiiaa recently posted..Lowlands 2012!