Ga Groen

Een gastpost van Nurchamiel, eigenaresse van de engelstalige groene beautyblog Nurchamiel + Beauty.

“Groen” en “Duurzaam” waren dé woorden van 2011. Dat was niet zonder een reden, denk maar aan de smeltende poolkappen, de ontbossing van het regenwoud en de opwarming van de aarde. Maar wat heeft dit nu te maken met make up?


Bron

Veel! Als make up gebruiker heb je daadwerkelijk invloed op het milieu. Door bewust te kopen en te gebruiken, kun jij je steentje voor een beter milieu. Om mooi te zijn, hoeft de natuur niet te lijden. En, dat hoeft echt niet met dure, ecovriendelijke en natuurlijke cosmetica. Het is eigenlijk heel simpel!

Proefdiervrij: een open doel. Dieren hoeven niet te lijden omdat wij er mooi uit willen zien. Er zijn voldoende merken die niet testen op dieren. Wist je dat zelfs HEMA niet op dieren test? Wil je weten ofdat een merk wel of niet op dieren test, dan kun je dit merk opzoeken in de cosmeticagids van de stichting proefdiervrij.

Koop minder. Het klinkt moeilijk, maar het kan wel: hou eens een no-buy (of een project ten pan voor de echte diehards). Je gaat heus niet dood van een maandje geen winkels bezoeken. Natuurlijk hoef je niet te lijden als jouw ene foundation op is en je toevallig geen back up hebt, dat mag natuurlijk. Het gaat erom dat je bewust wordt van wat je ál hebt, en niet wat je nog wilt. Door je stash op te gebruiken, hoeft er uiteindelijk minder make up geproduceerd te worden, wat beter is voor het milieu.

Een vervolg op Koop minder, is Voorkom miskopen. Weet wat je wilt, zet het op je verlanglijstje, bekijk reviews online en bepaal ofdat het iets voor jou is. Zo kom je thuis niet voor verassingen te staan omdat die ene mono oogschaduw niet zo gepigmenteerd leek als verwacht. Zo voorkom je dat de mono uiteindelijk niet gebruikt wordt en ergens achterin je stash beland.

Let op het etiket. Bevat het product plastics? Plastics (Polyethylene (PE), Polypropylene (PP), Polyethylene terephtalate (PET) en nylon) in cosmetica worden gebruikt als exfolierende bolletjes. In plaats daarvan kan er bijvoorbeeld gemalen amandelen, rijst of bonen gebruikt worden. Wel zo natuurlijk, waardoor we voorkomen dat zeedieren deze kleine plasticen bolletjes inslikken (en zo kunnen stikken).


Bron

Geloof niet zomaar wat de fabrikanten beweren. Een goed voorbeeld hiervan zijn de mascara reclames. Ik bedoel, kies een willekeurige mascara reclame uit en bekijk deze eens goed. Komt het echt door die ene geweldige mascara die je wimpers echt verlengt, of zijn er nepwimpers gebruikt? Hetzelfde geldt ook voor antiverouderingsproducten. Is het nu echt mogelijk om rimpels te verminderen door alleen maar een crème op te smeren? Ik dacht het niet!

Lees kritisch. “Tot wel 80% bestaande uit natuurlijke ingrediënten” kan betekenen dat er maar 0,01% natuurlijke ingredienten inzitten. “Vegan” betekend dat er geen ingrediënten inzitten van dierlijke oorsprong, maar dit hoeft niet te betekenen dat er geen schadelijke chemicaliën in zitten. Mocht je perse cosmetica willen, let dan op het BIDH of ECOCERT keurmerk.

Wegwerpcultuur. Ga in plaats van wegwerpdoekjes, wattenschijfjes en – staafjes voor het good ol’ washandje of de ecoco glove. Zo kun je je make up verwijderen, zonder dat je telkens bergen katoen hoeft weg te doen. Zorg wel dat je het washandje regelmatig meedraait met een kookwas om alle bacterieën te doden.

Ik hoop dat ik heb laten zien dat duurzaam niet per se een hele ommezwaai van je levensstijl hoeft te betekenen. Vaak is het een kwestie van kritisch kijken en goed nadenken. Het is niet moeilijk om groen te gaan!

Deze post is geschreven door Nurchamiel. Voor meer artikelen van haar hand: Nurchamiel + Beauty. Een Engelstalige beautyblog dat zich richt op groene cosmetica en verzorgingsproducten.

Comments

Ga Groen — 3 Comments

  1. Goed artikel, ik denk er zelf ook niet altijd aan. Wel aan proefdiervrij, maar dat vind ik zelf best belangrijk. 🙂 Ook moet ik eerlijk toegeven dat ik dat wel eens vergeet, maar zodra ik bij MAC, MUS of Inglot kom, voel ik mij altijd goed! :’)
    Cynthiiaa recently posted..How To; Chic Nude.