Gratis Spullen

Toen ik net begon met beautybloggen, was het om mijzelf een onderwerp te geven waarover ik kon schrijven, zodat mijn blog niet zo zeikerig zou worden. Ik ben een rasechte pessimist en niemand wilt geklaag en gezanik lezen. Het werkte. Ik vond het superleuk en het gaf genoeg inspiratie. Echter, op een gegeven moment merkte ik dat mijn portomonnee het minder leuk begon te vinden. Je moet meer uitgaven doen aan cosmetica, anders heb je geen review materiaal meer. Mijn looks waren zelden blogmateriaal (flink aan het oefenen) en iedere keer tags doen wordt ook vervelend. Ik raakte lichtelijk gefrusteerd. Hoe doen die anderen dat toch? Nou, die krijgen dus gewoon spullen opgestuurd. Want daar hebben ze hard voor gewerkt en reken er maar niet op dat ze jou tips gaan geven, want dat deed ook niemand bij hen. Ik moest ook alles zelf uitvogelen is de reactie.

Vervolgens begint er een tirade tegen bloggers die enkel beginnen te bloggen om de gratis spullen. Daardoor raak ik soms wel geïrriteerd. Ik steek veel tijd, geld en moeite in mijn site. Ik wil niet zomaar een mailtje sturen aan bedrijven of pr-bureaus met het bericht dat ik graag producten wil reviewen. Hoe verwoord je dat? Op het internet vind je ontelbare tips over solliciteren, maar hoe “solliciteer” je nu naar een pr-bureau? Dat is heel eng voor ons, beginnende beautybloggers. Wat moet er allemaal in zo’n mailtje staan? Wanneer mag je überhaupt pas beginnen met het sturen van emails? Pas vanaf x bezoekers per maand? Ik snap die pr-bureaus en bedrijven ook niet hoor. Zij hebben toch ook google, pr mensen die uitpluizen hoe ze het product het beste kunnen verkopen, ogen die het verschil zien tussen een blog met passie en een blog voor de spullen?

Soms voel ik me er ook niet bij horen. Niet serieus genomen. Ik ben immers ieniemienie in deze wereld en alle ambities die ik zou kunnen hebben, worden weg gelachen. “Zij” hebben altijd het eerste nieuws, de nieuwste collecties, krijgen de kans om nieuwe merken uit te proberen. Ik hol er een beetje achteraan. Ik ben niet van plan daarmee te stoppen. Het bloggen blijft leuk, ook als ik meer uit moet geven dan “normaal”. Maar die onbehulpzame attitude irriteert me soms gewoon en dat moest ik even kwijt.

Comments

Gratis Spullen — 17 Comments

 1. Het punt is is dat er veel verschillende blog zijn. Allereerst zit verschil in Full-time bloggers en part time bloggers. Helaas laat de kwaliteit vaak te wensen over. Over het algemeen zitten er (naar mijn mening) meest fanatieke bloggers bij de part time bloggers. De full time bloggers hebben het al gemaakt, waardoor ze er de hele dag voor hebben, en iets hebben van: “weet je, ik doe dit of dat wel, dan is het ook wel goed (met een specifieke blog in gedachten)”. Zij hebben een formule en houden er aan vast. Dat is meestal: productinformatie, NOTD en reviews met full face foto’s waarbij je het pigment van de oogschaduw niet eens kan zien. Fail. Part time bloggers zijn fanatieker. Zij gaan er echt voor, en zijn creatiever (dat moet wel, zonder al die gratis producten). Althans, dat is mijn idee.

  Pech voor de part time bloggers, de meeste ervan krijgen niets. Nada. Noppes. Zij moeten wel creatiever zijn, want ze kunnen niet alles betalen. Ze moeten gewoon keuzes maken wat ze laten zien. Ik heb besloten daardoor de diepte in te duiken en te proberen om qua informatie het volledig te hebben: goede informatie over ingrediënten, informatie over de basis van makeup. Maar ja, ooit houdt dat op en dan begin ik waarschijnlijk aan nail-art of zo.

  Maar oke; ik vind het kwalitatief uitermate teleurstellend als een bepaalde blog de grootste gedeelte van de site vol staat met reviews van gekregen producten. Dat is een reden voor mij om een site te unfollowen. Dan zie ik nog liever looks ter inspiratie.

  Ik zie graag bij een beautyblog vaste rubrieken. Die dag dit, die dag dat. Dat biedt ook meer houvast. Zo post ik elke zondag een discussie, voor de rest moet ik nog kijken.
  Nurchamiel recently posted..Inspiration- Shiny heart

 2. Haaij, ik blog ook nog niet zo heel lang, en krijg niets gratis, inderdaad niet leuk voor de portemonnee, maar wel erg leuk om te doen! Ik heb het idee dat ik echt op een andere manier naar make-up ga kijken door mijn blog.

  Wat ik nu aan het doen ben is verschillende pr-bureau’s proberen te vinden (dat op zich is al niet gemakkelijk, maar oké) en deze mailen om te vragen of ik op de perslijst kan komen, dit betekent dat je steeds mailtjes krijgt over nieuwe dingen!

  Hiermee kun je je lezers in ieder geval alvast voorzien van informatie over de nieuwste producten (mooie foto’s, prijsindicaties, wanneer komt er een nieuwe collectie?)

  Ik heb al flink wat bureaus benaderd, en weinig respons gekregen, maar ik vind het wel erg fijn. Momenteel krijg ik mail van Cosnova (het bureau van essence en catrice) en simply pr (o.a gosh) die zou je ook kunnen proberen.

  Ik hoop ook om op een gegeven moment goed genoeg te zijn om gratis producten te mogen testen, zo kun je je lezers nog beter vertellen wat voor kwaliteit producten hebben en kun je ook spullen buiten je budget laten zien, maar dat is denk ik niet voor iedere blogger weggelegd (anders zouden cosmetica bedrijven zo onderhand failliet gaan).

  En tot die tijd, geniet van wat je doet! En niet zo mopperen 😉
  Sarina recently posted..Essence I love Berlin geshopt!!

 3. Ik vind het heerlijk om jouw blog te lezen, juist omdat je die besproken attitude niet hebt! De grootste blogs volg ik niet eens en soms zucht ik ook wel eens van kregen we maar pr-berichten binnen, maar aan de andere kant sla ik zelf wel al die berichten over. Zodra er een bericht uit gaat of mensen die collecties mogen testen zie je 3 dagen lang alleen maar dezelfde spullen voorbij komen –> Mark as read.
  Het is prima zo: mijn budget, mijn interesses en voor onze bezoekers. Ik weet heel goed dat sommige dingen waar ik over schrijf niet iedereen boeien, maar het boeit mij en zodra er al 1 persoon is die het onderwerp ook leuk vinden vind ik het prima!

  Weet je wat ik ook zo leuk vind bij jou? Er zijn blogs die echt heel er sceptisch zijn over het hele wereldje, maar ontzettend zeikerig overkomen. Bij jou lees ik er rustig doorheen, maar misschien komt dat omdat ik het vaak met je eens ben!

 4. Als jij voelt dat jij (en je blog uitstraalt) dat je er klaar voor bent om een bedrijf te mailen dat je dat dan gewoon moet doen. Ik denk niet dat daar concrete getallen aan verbonden zijn. En daarnaast, niet geschoten is altijd mis.

  Maar misschien is het ook goed om eens out of the box te denken, doe het eens anders dan al die andere beautyblogs. Vraag personen in je omgeving (of andere bloggers) om hun favoriete producten. Let op trends, en blog daarover. en zo zijn er nog zo veel meer andere dingen die je zou kunnen doen, misschien is facecharts maken ook leuk om te laten zien op je blog?

  Sorry voor de lange post en vat het niet op als commentaar, maar heel veel beautyblogs willen vooral producten reviewen en looks laten zien. Maar er is nog veel meer dan dat. En als je iets anders doet dan de rest, dan ben je pas interessant!
  Lisanneleeft recently posted..Mijn eigen weg

 5. wauw. wat voel ik met je mee. Ik vind het zonde dat mensen beginnen te bloggen om de gratis producten. Schrijven moet een hobby voor je zijn, daarom moet je een blog beginnen. En waar je over blogt moet een interesse van je zijn. Beauty. ik ben er dagelijks mee bezig en daarom ben ik begonnen met bloggen. zelf heb ik ook een aantal verhalen geschreven. niet over beauty maar over pubers , tieners enzovoort. Dromen die ik tot nu toe nog niet heb kunnen waarmaken. Schrijven moet een passie van je zijn.
  Alleen dan kan je blog volgens mij succesvol worden.

 6. @iedereen: bedankt voor de reacties. Het doet me goed en deze positie “dwingt” inderdaad tot creativiteit en daar is nog nooit iemand slechter van geworden. Ik zal proberen niet meer te mopperen Sarina 😉

 7. Erg herkenbaar, ik vind het ook lastig om de connectie te maken en ik wil het ook eigenlijk niet omdat ik me dood erger aan blogs waar het 90% reclame is en je de kwaliteit achteruit ziet hollen. Maar ik denk dat het een kwestie van creatief zijn is, artikelen schrijven over dingen die jij zelf interessant vind en dan merken mensen vanzelf wel de passie die je hebt op 🙂 Al heb je me ook op twitter zien zeggen dat ik twijfel of ik nog wel artikelen moet schrijven over bijvoorbeeld de spullen die ik gekocht heb van een nieuwe LE omdat íedereen er al over geschreven heeft en ik dan ook vanzelf dingen die ik al gelezen of gezien heb ga skippen. Aan de andere kant is het mijn blog en moet ik lekker doen wat ik wil 😉 En het allerleukst vind ik blogs die zowel over beauty als over hun eigen verhalen als over hun andere hobbies al over… etc etc! Als jij alleen nog maar advertorials erop knalt ben je snel genoeg geunfollowed door mij 😉
  Marjolein recently posted..Koekjes bakken!

 8. Helemaal met je eens! Zulke vragen stel ik mezelf ook steeds vaker. Ik heb het laatst nog geprobeerd… bijv. om in contact te komen met L’oreal, maar helaas pindakaas, dat soort info vind je niet zo 123. Maar goed, het is wel leuk allemaal. Maar voorlopig heb ik ook ideeen genoeg. Het zou leuk zijn, voor nog meer posts, maar het hoeft niet per se. Het is hem meer dat ik niet begrijp hoe zo’n verdeling dan wordt gemaakt… en of je idd moet wachten tot je benaderd wordt, zoals al die grote bloggers roepen (dat geloof ik dan weer niet). Er zijn ook wel andere leuke dingen om te organiseren, zoals samenwerking met andere blogs. Daar ben ik nu hard over nadenken, over de manier waarop het kan (uitdagingen en dat soort gezellige dingen). Dus misschien is dit nog een optie.
  PinkFairy recently posted..NOTD- DA Nailpolish 012

 9. Ik snap je frustraties 😉 Toch moet je gewoon contact opnemen met een bedrijf, maar niet van die enorm grote merken zoals MAC of iets dergelijks. Je moet gewoon netjes vragen of zij misschien producten kunnen opsturen, die jij dan kan reviewen voor je site. Je kunt erbij zeggen hoeveel bezoekers je krijgt, en dat je gaat proberen iedereen te overtuigen. Gewoon doen!
  marjolein recently posted..Lets go personal

 10. Mee eens 😉 het is ook niet leuk meer als je alleen dingen leest over gekregen spullen… Op de een of andere manier ben je dan toch minder eerlijk denk ik.
  marjolein recently posted..Lets go personal

 11. Bepaalde blogs vertrouw ik ook minder. Zo had één van de groteren dezelfde product getest als ik, maar je zag alleen swatches. Geen goede review. Jammer. Of producten reviewen die je zelf verkoopt als webshop zijnde. Hm. Ik doel niet specifiek op Mascha trouwens, er zijn meer beautybloggers met een webshop.

 12. Ik vind het altijd wel leuk om zulke ‘discussies’ te lezen.
  Zelf blog ik nu zo’n 2 jaar en ik ben 1 van de bloggers die gratis producten ontvangt. Echter ben ik met mijn blog begonnen omdat ik het zo leuk vond. Ik had geen idee van de wereld van gratis producten voor bloggers. Ik had eerst ook geen mail adres van mijn blog. Later dacht ik misschien kan ik wel persberichten krijgen of leuke nieuwtjes en ik wilde dat mensen mij konden bereiken mocht er iets zijn. Steeds meer mensen stuurde mij opeens pr berichten zonder dt ik ze benaderd had, zij hadden mij gevonden.
  Ik schrijf gewoon zoals ik wil, ik ben objectief over spullen en ik denk dat mensen dat op prijs stellen.
  Later kreeg ik de vraag of ik iets wilde reviewen, en ik vond het geweldig. Steeds vaker krijg ik nu producten ter review aangeboden, ik krijg uitnodigingen voor openingen en events en bedrijven die winacties willen organiseren.

  Ik ben nog steeds dezelfde blogger, vind ik iets niet leuk, dan niet. Ik ren niet achter alle ‘grote’ bloggers aan, en maak geen vage afspraken met bedrijven. Is je product niet goed? Dan vertel ik ook dat het niet goed is. Dat is nou eenmaal het risico.

  Wat ik je verder zeggen wil, ga lekker door met bloggen, doe zoals je dat zelf wil en misschien word je vanzelf benaderd.

  *ik zie nu pas dat dit artikel bijna een jaar oud is, maar ik ga mijn verhaaltje toch plaatsen haha*
  Nadia recently posted..Winactie met Your Feather Fashion

  • Inmiddels krijg ik wel pr nieuws toe gezonden en heel af en toe (zelden dus) een mail waarin men vraagt om een samenwerking.

   Ik vind het niet erg, omdat ik door privé omstandigheden het moeilijk vind om regelmatig te bloggen. Ik heb dus geen perks, maar ook geen verplichtingen naar bedrijven toe.

   Wat ik wel irritant blijf vinden zijn bloggers die geen hulp willen bieden en / of blijven roepen hoe hard ze er wel niet voor werken. Niet dat ik het niet geloof, maar het hoeft niet steeds geroepen te worden.

   Met “ik hol er een beetje achteraan” bedoel ik de nieuwtjes. Grote blogs krijgen nieuwtjes als eerste en dan pas komen de kleintjes er mee en is het minder interessant geworden.

   Hoewel er nu wel verandering aan de gang is, want de lezers krijgen ook steeds een grotere vinger in de pap. Ik zie als lezer niet meer 10 berichten over de nieuwste trend editie van Catrice bijvoorbeeld.

   Ach ja, uiteindelijk is maar één ding belangrijk: een hobby is voor plezier. Zolang ik plezier aan deze hobby beleef, blijf ik wel door typen. Met of zonder gratis spullen. :p 😉

 13. Heel even terug (zal wel wat maandjes geleden zijn) was er een discussie (zo kwam het over) van een aantal bloggers over het feit dat mensen die meedoen met een winactie en dus producten winnen en die dan meteen gaan reviewen op hun blog. Dat vonden de bloggers niet kunnen. Ik snap het niet helemaal, want als je het zwart-wit bekijkt krijgen de bloggers (die het ‘gemaakt’ hebben) de producten ook en mogen daar ook gewoon reviews over houden. Er zit wel een verschil tussen, maar de bloggers vonden het duidelijk not done.
  Francisca recently posted..AVO: Stel je vragen aan het team achter AVO!