Green and Clean

Het is helemaal hip in beautyland: groen, natuurlijk, biologisch, organisch, dierproefvrij, irriterende-stoffen-vrij. Ik ben heel makkelijk te manipuleren, dus als je me maar lang genoeg dood gooit met iets, ga ik het vanzelf ook willen. Daarom vermijd ik ook Tellsell reclames e.d. Mijn gezichtscrème is binnenkort op en dan wil ik eigenlijk ook wel zo’n hippe crème. Vol natuurlijke, niet irriterende en niet op dieren geteste ingrediënten. Crèmes schijnen echter hun werking te verliezen als het in een pot zit, dus mijn nieuwe crème moet in een tube. Ik ben geen rijkaard, dus de kosten moeten ook niet torenhoog zijn. Ja, ja, dat is een behoorlijke eisenlijst.

Gezichtscrèmes, ik heb er nog flinke ruzie mee gehad. Ik ging Clinique gebruiken, omdat mijn moeder dat merk fijn vond. Ik schoot in één keer raak. Beste crème ooit. Totdat Clinique hem besloot te veranderen. Ah merde... Gooi daar nog een snoeiharde winter overheen en mijn huid huilde om vocht. Die kon mijn schoonheidsspecialiste haar niet geven met Gatineau. Zo gebruikte ik een tijdje pure sheabutter. Toen mijn huid weer opgeknapt was, schakelde ik over op een blauwe Nivea pot. Die beviel wel, maar was te dik. Nu gebruik ik Nivea Sensitive Balance. Een fijn product, maar ik heb het gevoel dat het beter kan. Ik ben immers slechts 8 jaar verwijderd van de 30.

Je kan de potjes en tubes niet geloven. De leugenaars. De verkoopsters van parfumerieën doen alsof ze heel veel verstand hebben van crèmes, maar dat valt ook nog wel tegen. De schoonheidspecialistes verkopen het merk dat ze zelf gebruiken, dus daar heb je ook niet veel aan. Nee, nee, lieverds. Als je het goed moet doen, moet je het toch echt zelf doen. De ingrediëntenlijst hoogst persoonlijk uitpluizen en lijstjes maken van merken die niet op dieren testen en ook niet op dieren geteste ingrediënten gebruiken. Heeft u even?

En als je dan toch bezig bent: al die verkeerde ingrediënten zitten ook in je shampoo, reiniging, tandpasta, bodylotion etc. etc. Zucht. De goede ingrediënten zijn uiteraad allemaal duur. Dubbele zucht. Je moet er wat voor over hebben niet waar? Waarom bestaan er geen lijstjes met daarop de goed gekeurde producten? Waarom moeten we allemaal het wiel opnieuw uitvinden? Sommige beautyblogs proberen je te helpen met een lijstje waarin ze je uitleggen waarom ingredient X “verkeerd” is. Hele waslijsten, allemaal afkortingen, ingrediënten namen die net zo goed Chinees hadden kunnen zijn en ook nog eens allemaal op elkaar lijken. Driedubbele zucht!

Hoe zit dat met jullie? Willen jullie ook groen gaan of zal het aan je kont roesten wat er in je product zit, als het maar werkt? Irriteren jullie je ook aan al dat gepluis? Heb je misschien nog tips voor mij en je mede bezoekers?

Comments

Green and Clean — 12 Comments

 1. Het verschil zit ’em in de structuur van de stoffen. Maar dat ga ik niet aan je kont hangen (als ie al roest, lol) want dat is te chemisch om zo even in een comment uit te kunnen leggen. Als je wel langer in het “stoffenwereldje” meeloopt, dan kun je alles redelijk uitspreken & onthouden. Don’t worries, het heeft me ook een lange tijd geduurd voordat ik dat onder de knie had (4-6 jaar? Wel ergens op de middelbare school ergens achtig dinges… MAN WAT WORD IK OUD! – Lol)

  Ik ken geen creme’s in een tube. Daarnaast, alles verliest hun werking, de tijdspanne waarin verschilt heel erg. Het blijft gewoon hetzelfde, punt is alleen dat een tube wel wat hygienischer is dan een pot. Let wel op dat je tube niet van metaal (aluminium) is gemaakt, dan kan ie scheuren en dat is niet fijn (2x meegemaakt, ben nu een pot-devotee).

  Maar, als je helemaal green, clean, en nog meer spul wil hebben, ga dan naar Lush! Ik ben donderdag er geweest en I love it!
  Nurchamiel recently posted..The ingredientlist – part one

 2. Soms word ik wel gek van dat gemierenneuk op ingredienten en verpakkingen en weet-ik-veel-wat. Ik gebruik gewoon de crème’s die ik zelf fijn vind werken en bij drogisterijen etc probeer ik ook zoveel mogelijk een tester te vragen voordat ik weer 15 euro neer leg voor een crème. Dit kan gelukkig bijvoorbeeld bij The Body Shop of duurdere crèmes bij andere winkels wel 🙂
  Marjolein recently posted..Shoplog Den Haag

  • Ja, dat doe ik ook bij parfumerieën en duurdere winkels. Eerst eens zien of mijn huid niet raar gaan doen. Bij de drogist kan dat weer niet. Jammer.

 3. Het liefst ben ik zo eco vriendelijk als het maar kan maar het wordt de laatste tijd wel je strot door geduwd. Het dierproef probleem is makkelijk op te lossen door enkel Nederlandse producten te kopen, waarvan de meeste dan ook nog eens budget merken zijn.

  Van mij hoeft iets niet biologisch te zijn, maar als ze boompjes planten vind ik het wel prima en dan zou ik zeggen kijk maar op de verpakking: ze zetten het er graag met koeienletters op.

  Wat ik trouwens wel vervelend vind is dat ik van ‘bepaalde’ eco vriendelijke merken eenhoop propaganda op papier krijg over hoe ecologisch je kunt zijn (had mij daar nooit voor aangemeld), maar hoeveel bomen zijn er voor je redt de boom praatje gesneuveld?

  De enige hoop voor de wereld is er voor te zorgen dat de mens uit sterft …. Haha schrijf ik ook weer heerlijk van me af.

 4. Om heel eerlijk te zijn let ik tegenwoordig niet meer zoveel op die stoffen die overal inzitten. Het is veel te veel gedoe om dat alles op te zoeken. Bovendien wil ik sommige dingen gewoon echt niet weten. Ik onthoud het toch allemaal niet. ik koop gewoon dingen die ik fijn vind werken.

 5. Ik gebruik dus sinds november de spullen van Medex via de schoonheidsspecialiste. Deze producten worden niet op dieren getest, er worden in principe geen kleur- of geurstoffen aan toegevoegd (tenzij strikt noodzakelijk). De ingrediënten worden getest etc. Dat vind ik prettig om te weten maar ik vind het gewoon het fijnst dat het voor mij werkt! En de prijs valt ook mee, misschien eens op de website kijken? En anders even mij mailen, dan zal ik je de gegevens van de schoonheidsspecialiste geven.

  • Mijn moeder is in ieder geval wel geïnteresseerd in Medex. Ik ga dan misschien ook wel proefjes vragen. Ik wil er sowieso nog een keer heen om jouw bon te gebruiken. ^.^

 6. Ik had dit ook laatst… vooral omdat me huid ook extreem behoefte had aan vocht en toch iets te geirriteerd was… ik heb daarom een herstellende/hydraterende nachtcreme van Weleda gekocht en ik moet zeggen: het werkt als een tierelier 🙂
  PinkFairy recently posted..LOTD- Catrice Marie Antoinette

 7. Ik zit zelf ook nog te klooien met de perfecte gezichtscrèmes. Ik heb Biodermal mogen testen, maar dat was hem niet helemaal, omdat mijn huid midden op de dag weer begon ‘te roepen’ om een nieuw laagje crème: het werd namelijk weer droog.

  En wat betreft de ingredienten. Ik snap de helft van die ingredienten niet. Het moet dierproefvrij zijn.

  Nu heb ik wat spulletjes gekregen van mijn moeder, die helemaal niet tegen de parfum in crèmes kan. Die is van het merk La Roche-Posay. Weet er trouwens niet veel van af.

  Maar zou het perfect zijn, maar niet echt dierproefvrij zijn.. dan zou ik het nog gebruiken. Klinkt egoïstisch, maar ik zou toch wel verder zoeken naar een crème die hetzelfde is en wél dierproefvrij. Ik zoek al jaren naar de perfecte crème (ditzelfde geldt ook voor de shampoo die ik eindelijk gevonden heb), laat staan mijn moeder. En dan ben je dolblij als je de perfecte crème heb gevonden 🙂
  Francisca recently posted..Jarig!

 8. ik let niet zo veel op te ingredienten maar wel of het dierproefvrij is!