Hey lelijkerd!

Ik wil dat je, je iets gaat realiseren vandaag. Iets belangrijks. Iets dat levens kan redden, maar ook goed is voor je geweten. Iedereen heeft wel eens spijt van acties of opmerkingen, maar iedereen kan elke dag ervoor kiezen om te stoppen. Te stoppen met “plagen” en pesten. Te stoppen met stug vasthouden aan vooroordelen. Te stoppen met mensen buiten sluiten zonder diegene ooit een kans te hebben gegeven.

Laat me je iets vertellen: pesten maakt je niet cool. Je meelopers zijn geen vrienden. Enkel bang om zelf gepest te worden. Pesten maakt je thuissituatie niet beter. Pesten hoort niet bij kindergedrag of puberaal gedrag en al helemaal niet bij volwassen gedrag. Pesten is iets dat gedaan word door types die anderen naar beneden moeten trekken om zichzelf beter te voelen. Pesten is triest.

Het is alles behalve onschuldig vermaak. Elke negatieve opmerkingen die jij maakt laat wonden achter. Hoe diep? Dat verschilt per persoon. Maar pesten is zeker niet zonder gevolgen. Buitensluiten en fysiek geweld vallen ook onder pesten, evenals “grapjes” ten koste van een ander.

Op een dag zal er een kind zijn die je liefhebt. Misschien je eigen kind, misschien een neef/nicht, misschien het kind van je beste vriend(in). Stel je voor dat hij/zij gepest word. Niet meer naar school wilt. Constant spullen mist omdat ze gestolen worden. Steeds reparaties aan de fiets nodig heeft, omdat hij/zij eraf getrokken word of de fiets in de stalling te grazen word genomen. Hoe voel je, je dan?

Is het werkelijk “terecht” om een persoon te pesten omdat hij/zij *vul in* is? Maakt het werkelijk wat uit wat voor kleding iemand draagt? Heb je ooit met de “weirdo” gesproken om te kijken of het een aardig persoon was? En die grapjes… zijn een stuk minder leuk als ze over jou gaan.

Vind je iemand niet aardig? Dan hoef je er natuurlijk geen vrienden mee te worden. Maar je kan hem/haar wel met rust laten of gewoon vriendelijk blijven. Dat scheelt jezelf ook een hoop energie. Met een meer open instelling naar anderen toe, maak je waarschijnlijk meer vrienden. Je toekomstige zelf hoeft niet met schaamte op deze periode terug te kijken. Ook zullen mensen sneller bereid zijn je te helpen / iets te gunnen als je aardig bent.

Zelf gepest worden is ook geen excuus om te pesten. Er bestaat geen excuus voor pesten. Als je ruzie hebt met iemand, kunnen er pijnlijke opmerkingen uit vliegen. Er kunnen klappen vallen. Je kan die persoon nooit meer willen spreken. Ruzie is echter van relatief korte duur. Je hebt mot en als jullie het niet meer goed maken, dan laten jullie elkaar met rust. Klaar. Iemand dagelijks het leven zuur maken is andere koek. Maak je er niet schuldig aan. Als je een pestkop bent, stop er mee. Je bereikt er niks mee. Wil je werkelijk iemands zelfmoord op je geweten hebben? Dat is namelijk een reƫel gevolg van pesten. Stop het en stop ermee.

Comments

Hey lelijkerd! — 3 Comments

  1. Heel mooi geschreven, zouden idd meer mensen moeten lezen. Helemaal de waarheid dit.