Homework baby!

Dit is mijn huiswerk schema. Ik kan dus kiezen om eerst huiswerk te gaan maken OF eerst even wat snelle dingen te doen zoals mijn email checken. Als ik ervoor kies om mijn huiswerk te gaan maken, dan ga ik in mijn pauzetijd geheid die snelle dingen even doen. En ja, als ik dan toch achter de computer zit… Het wordt dan moeilijk om mij weer aan het huiswerk maken te krijgen, omdat ik altijd nog even iets moet doen, dat veel sneller klaar is dan het tijdrovende huiswerk. Als ik dan toch eindelijk klaar ben met alle dingetjes die even tussendoor moesten, dan komt er altijd wel iets tussen. En zelfs al ga ik dan toch huiswerk maken, komt er weer een stoorzender / iets leuks / iets dat ik niet wil missen. En dan is het al laat en tsja…. “Doe je werk goed en zonder zorgen, wat niet klaar komt, is voor morgen, houd je werk altijd in ere, alleen een dwaas werkt zich de kolere“. Aldus een wijze agenda spreuk. Morgen moet ik natuurlijk wel weer eerst mijn mail kijken en…en…en…

Huiswerk en Shirley. Het is een drama. Vroeger was ik een rasechte nerd. Gelijk als ik uit school kwam, ging ik bezig, zodat ik daarna de dag voor mezelf had. Maar ja, toen waren de dagen korter, zat ik in de brugklas en op het vmbo. Hoe ouder ik werd en hoe moeilijker mijn huiswerk werd (ik ging steeds een niveau hoger), hoe later het huiswerk gemaakt werd, tot ik het huiswerk uiteindelijk helemaal links liet liggen, tenzij het beoordeeld of gecontroleerd werd.

En daar zit nou precies het punt. Tenzij het beoordeeld of gecontroleerd wordt. Dan maak ik niet alleen het huiswerk, ik probeer het ook nog goed te doen. Maar ik ben niet te motiveren voor werk dat ik nutteloos vind, zoals alvast teksten lezen, opdrachten maken die niet besproken worden, essays schrijven over onderwerpen die duizenden studenten vóór mij al compleet hebben uitgekauwt.

Ik weet heus wel dat ik alleen mijzelf er mee in de vingers snij. Het zal vast nuttig zijn om alvast oefeningen te maken, zodat je kan zien waar de knelpunten zitten en de leraar moet nu eenmaal vergelijkingsmateriaal hebben. Het lezen van teksten is in theorie erg nuttig, want dat scheelt weer voor later. Tenminste, als ik een normaal functionerend brein zou hebben. De mijne denkt dat zij een zeef is. Alle informatie komt er in, blijft eventjes plakken en wordt vervolgens automatisch gewist. Ik kan boeken lezen die ik al gelezen heb en mij pas op het einde realiseren dat ik het al eens gelezen heb.

Huiswerk, ik doe ook echt alles om het NIET te hoeven doen. We hebben kinderachtige Do It Yourself uurtjes op school. Dat zijn een soort huiswerk uren, maar je mag de klas wel verlaten, als je maar voor het einde van de les terug bent. Geweldig systeem. Werkt vast voor veel mensen. Zou ook voor mij hebben gewerkt, mits men mij zou “opsluiten” in het lokaal zoals op de middelbare school. Want nu maak ik geen huiswerk “want dat moet ik dan toch weer overtypen en dan doe ik dubbel werk” of ik ga “huiswerk maken” met klasgenoten en spendeer het hele uur aan gezellig geklets.

Maar je hoeft geen medelijden te hebben met de docenten. Ze hoeven zich niet druk te maken of ze Shirley’s geniale pennenvruchten wel onder ogen krijgen. Dat gebeurt zeker wel. Want op zondag gebeurt er een bijzonder fenomeen. Zo in de middag, krijg ik een enorme stress aanval. Ik realiseer me dan ineens dat ik nog huiswerk moet maken en dat het morgen klaar moet zijn. Ik kan het dus niet meer morgen maken, want dan moet ik het al inleveren. Mijn inner drama queen begint te gillen en alle papperassen bijelkaar te gritsen. HET. MOET. MORGEN.AF.ZIJN. Anders vergaat de wereld of zal de docent me minstens ombrengen met een sloophamer. En zo lever ik het werk braaf in met een uitdrukkingloze blik op mijn gezicht en een houding als een zombie. Ja, dat is hard werken hoor, school. Volgende week moet ik toch maar eens de berg huiswerk beter verspreiden. Maar eerst nog even mijn mail checken en..en…en…

Comments

Homework baby! — 3 Comments

  1. Ik eindig ook altijd rechtsonder bij dat plaatje.. en inderdaad de zondagmiddagstress haha. Op de universiteit heb ik geleerd dat het gewoon in m’n persoonlijkheid zit.. en dat kan je niet veranderen, toch?

    • Haha, wellicht met heel veel doorzettingsvermogen. Ik heb immers ook niet één dag van tevoren mijn centrale examens geleerd. Maar ik moet mezelf dan echt enorm dwingen. Meestal saboteer ik mezelf dan, omdat dit soort huiswerk ook een dag van tevoren kan en dan gaat het dus precies zoals beschreven. 😛 :’)