Lichaamstaal: enkele weetjes

  • De drie wijze apen: spreek geen kwaad, zie geen kwaad en hoor geen kwaad. Iemand die liegt wil de leugen liever niet uitspreken, zien of horen. Leugenaars hebben daarom de neiging om de mond, ogen of oren aan te raken. Sommige mensen zijn wat subtieler en zullen dus bijvoorbeeld de neus aanraken of de nek. Iemand die zijn nek krabt kan jeuk hebben, maar ook onzeker zijn over zijn woorden.

  • I needz a hug… Zo voelen we ons wanneer we ons onzeker of nerveus voelen. Vroeger kreeg je een knuffel van muti of hield vati je handje vast. Als (bijna) volwassen persoon is het niet meer zo’n feest. Dus zie je nerveuze mensen zichzelf “omhelzen” of handen vasthouden met zichzelf. Notoire pen kauwers zijn in feite aan het “duimzuigen” om zichzelf van spanning te ontdoen.
  • Ja, maar ik zit zo, want het is comfortabel! Lichaamshoudingen corresponderen met je gemoedstoestand. Voel je, je dus geïrriteerd of ongemakkelijk? Dan zit zo’n gesloten lichaamshouding erg comfortabel. Wil je jezelf geruststellen in de wachtkamer van de tandarts? Houd dan handen met jezelf vast op je rug. Zoals ome Agent vaak doet in films. Dat is een zelfverzekerde lichaamshouding. Als je, je lichaamstaal veranderd, zou je gemoedstoestand mee moeten veranderen op den duur. Gesloten lichaamshoudingen zijn niet altijd zo duidelijk. Mensen sluiten zich ook af door een object (glas, bloemen etc.) met twee handen vast te houden of door hun tas als een barrière te gebruiken.
  • De voeten, afstand en hoek zeggen veel. Wijst een voet duidelijk naar een deur? Dan kan die persoon waarschijnlijk niet wachten om weg te gaan. Vind iemand je leuk? Dan zal hij met zijn voet naar je wijzen. Mensen draaien zichzelf in een hoek van 45 graden naar elkaar om vriendschappelijk te praten, want frontaal contact vinden we niet zo prettig. Wil je aansluiting vinden in een groep? Als de mensen hun lichamen niet 45 graden naar je toe draaien word je uitgesloten. Bij een groep van drie wordt dan zeg maar geen driehoek gevormd. Ook zie je dat mensen vaak ruimte overlaten op een openbare zitgelegenheid. Dat is respect voor de ander zijn territorium en het opeisen van een eigen territorium. Mensen vinden het vaak asociaal als je spullen naast je neer hebt liggen, omdat het een duidelijke barrière is en je zo (on)bewust een seintje geeft geen interesse te hebben in de mensen om je heen. Leg enkele spullen op een tafel in de bibliotheek en de plek kan dan uren vrij blijven, omdat het een territorium is van een ander.
  • Iedereen kijkt naar je gezicht en kruis, maar wel heel snel. Iedereen doet het, zelfs nonnen werpen deze snelle blikken om het geslacht van het naderende individu te proberen vast te stellen. Mensen kijken je ook altijd na als je wegloopt.
Informatie bron: The Definitive Book Of Body Language door Barbara & Allen Pease. Klik hier voor een pdf versie (gratis!).

(bron 1)(bron 2)(bron 3)(bron 4)(bron 5)

Comments

Lichaamstaal: enkele weetjes — 2 Comments

  1. Thanks, echt leerzaam dit! Leuk ook om te lezen, ik wist niet dat je door enkele bewegingen onzeker kon overkomen, althans het gezicht aanraken, neus of aan je nek krabben.
    Cynthiiaa recently posted..NOTD: Ombre Nails.