Roos

(bron)

Ik heb seborroisch eczeem. Een soort roos op steroïden. Het is vies, jeukt, beschamend, chronisch en moeilijk om te verlichten. Het wordt vermoedelijk veroorzaakt door een gist (soortement schimmel) die bij iedereen gezellig vet op zit te eten, maar bij sommige mensen irritatie veroorzaakt. Niet verder lezen als je niet tegen ranzigheid kan. (Geen foto’s, alleen tekst).

Mijn hoofdhuid produceert veel vet en elke huid schilfert. Dus ontstaat er een gezellige mix van talg en huidschilfers. Bij babies kan het een dikke laag worden dat “berg” genoemd wordt. Dat had ik als baby ook. Bij stress, lage temperaturen in de herfst en winter en bij droge lucht in een centraal verwarmde ruimte wordt het erger.

Chronisch betekend dat het nooit weg gaat. Ik zal dus altijd last hebben van mijn hoofdhuid. Ik heb beginnende kappers al eens de stuipen op het lijf gejaagd. Het is echter niet besmettelijk. Het ziet er gewoon heel ranzig uit.

Mijn roos sneeuwt niet zo erg. Het blijft vast plakken aan de huid en haren. Ik heb ook geen kleine schilfers, maar grote gelige vlokken. En jeuken dat het doet! Mijn haren worden na één keer een douche beurt overslaan al vet. Ik heb Zarqa Dandruff geprobeerd, minder douchen, elke dag douchen, ketoconazol shampoo en momenteel teershampoo.

Het is een erg vervelende aandoening die niet altijd makkelijk te onderdrukken is. Veroordeel een persoon dus niet zomaar, als die vaak zit te krabben / vaak vet haar heeft / schilfers heeft. Het kan heel goed dat die persoon geen luizen heeft, maar seborroisch eczeem. Een persoon met ma Flodder lokken, probeert wellicht minder vaak te wassen om de klachten te verminderen en / of het haar minder snel vet te laten worden. We zijn niet allemaal vieze mensen die zich nooit douchen en onder de beestjes zitten. 😉

Comments

Roos — 5 Comments

 1. Ik ben geen fan van douchen: het doet zelfs soms zeer als ik uit de douche stap. Ik heb zelf exzeem, en daardoor heb ik een enorm droge huid, veel schilfers in mijn gezicht en wondjes. Die zijn op het moment redelijk onder controle. Ik gebruik nu teerzalf – stinkt als de pest. Mijn ramen staan dagelijks open en er staat koffie tegen de geur. Dat spul doe ik op ‘s avonds, heb ik een pak van zijde (klinkt beter dan het eruit ziet, nu zeker met al die teerzalf er nog aan) en dan s’ochtends is het ingetrokken. Er gaan een laag vette creme op, en dan een pak van zilver (! – again, klinkt beter dan het eruit ziet. In de bijsluiter stond overigens wel dat je metaaldetectoren kan laten afgaan, bijvoorbeeld op luchthavens. Jammer dat ik niet ga vliegen of zo, wil het best wel proberen :P).

  Ik heb een week of twee geleden een enorme week gehad dat ik erg last had van schilfers. Het leek net alsof ik roos had. Echt bijna alles zat onder, zoals mijn bureaustoel. Gelukkig is het nu maar beter.

  Wat ik ook irritant is, is dat iedereen denkt dat het besmettelijk is. Komaan zeg, het is maar een wondje. Ik bedoel, als ik nies, kan ik jou zieker worden dan dat je even me aanraakt.

 2. Ik heb een lichte vorm van psoriasis capitis op mijn hoofdhuid (ga vooral NIET op google afbeeldingen kijken, je schrikt je kapot van de narigheid en zo erg heb ik het gelukkig niet), en heb ook al die chemische troepshampooss geprobeerd, werkt echt geen van allen. Dode zeezout shampoo? vergeet het maar. Dus daar sta je dan, met je (in mijn geval) droge en schilferige hoofdhuid. Soms heel gênant, zeker bij kappers inderdaad. Elke dag een paar keer in de spiegel kijken of er niks los in mn haar dwarrelt. En in de zomer staat mn hoofdhuid in brand en jeukt het als de hel, als het buiten heet en broeierig is, heel vervelend.

  Gelukkig weten wij zelf wel dat we echt wel hygiënisch zijn en dat is uiteindelijk het belangrijkst. Kijkende naar mijn kastjes vól met fijne verzorgspulletjes moet ik er zelfs haast om gniffelen 😉
  Sandy recently posted..Kleintje

 3. Hmm, dat kende ik nog niet, tenminste, in die vorm. Maar goed dat je het op je blog zet, dan weten meer mensen dat het bestaat en zullen ze minder oordelen!
  Lauradenkt recently posted..Dirk-Jan

 4. Ik weet niet wat ik heb, maar een aantal punten die je aanhaalt herken ik bij mezelf. Het is gewoon enorm vervelend en ik heb van alles geprobeerd. Op dit moment is mijn hoofdhuid redelijk rustig dankzij de Dermolin shampoo. Zover ik weet is dat niet op dieren getest.
  Francisca recently posted..Rondleiding op de Rainbow Warrior