Schaapjes & Fashion

Ik zag de Ugg Lynnea in een modeblad en was op slag verliefd. Dit werd mijn nieuwe winterschoen, zeker weten! Ik ben een vleeseter en leerdraagster. Ik was ook er ook vast van overtuigt dat het leer van mijn schoenen en de schapenhuid van mijn toekomstige Lynnea’s afvalproducten waren van vleesdieren. Ik geloofde zeker dat de schaapjes van Ugg een blij leven hadden, voordat ze in een schoen zouden veranderen. Ik kan het wel eens enorm mis hebben.

Schapen, en zeker merinoschapen, hebben last van bromvliegen die eieren in de huid van de schaap leggen. De maden vreten vervolgens de huid aan en dat leidt tot infecties. De oplossing? Mulesing. Ze knippen gewoon de aangedane huid op de kont van het schaap weg. Zonder verdoving. Want alternatieve, diervriendelijkere methoden zijn te duur.

Ik weet heus wel dat ik niet de meest diervriendelijke persoon op Aarde ben. Het vlees dat ik wel eens eet, is niet biologisch. Ik heb eerlijk gezegd geen idee of het dier aan mijn voeten een leuk leven heeft gehad. Ik koop make-up, zonder uit te zoeken of het merk op dieren test. Kortom: ik ben geen heilige Maria. Maar ik heb ook geen hart van steen. Ik kan nu niet met een gerust hart Uggs kopen zonder dat er zich een beeld van schaapjes met bloederige achterwerken zich aan mij opdringt. Evenzo zit ik mij nu af te vragen of ik producten heb van echt wol. Ik denk niet dat ik dat nu wil kopen.

Deze informatie is mij bekend geworden dankzij Ik Ben Iris Niet. Daar vind je ook een (erg grafisch) filmpje van PETA plus links naar artikelen die meer informatie verschaffen. Neem er dus zeker een kijkje. Warme voeten zijn leuk, maar hoe erg moet een dier daarvoor lijden?

Misschien vind je het hypocriet (je eet wel vlees, je mascara is van Lancôme), maar je moet maar zo denken: elk klein beetje helpt. Het hele dierproevengedoe wringt inmiddels ook een beetje. Ik denk dat ik daar ook meer aandacht aan ga besteden. Dat wat ik al heb, maak ik ook op, maar wat ik nieuw ga kopen, heb ik toch stiekem wel liever dierproefvrij. Afijn, wellicht zijn de ingrediënten dan niet helemaal zuiver (dierproefvrij betekent alleen dat het eindproduct niet op dieren is getest) of gaat het geld naar een overkoepelende organisatie die wel op dieren test (The Body Shop is van L’Oréal), maar opnieuw: elk klein beetje helpt. 😉

Comments

Schaapjes & Fashion — 5 Comments

 1. Ja! The Body Shop is het zeker waard. Aan sommige kleuren kan zelfs MAC het niet tippen…

  Ik vind die schoen echt lelijk. Gewone uggs vind ik nog wel gaan, maar deze… brrr. Echt niet waard.
  Nurchamiel recently posted..HIATUS Again

 2. Ik moet zeggen dat ik er eigenlijk ook niet zo op let en eigenlijk ben ik dat ook niet van plan om te gaan doen. Maar als ik bijv. weet dat een bepaald product op dieren is getest zal ik het denk ik niet gaan kopen.

  Alleen ik zou nooit echt leer of echt bont aan gaan doen. Daarvoor heb ik teveel ranzige details gehoord. En bovendien ben ik ook niet weer zo kil.

 3. ik eet vlees, ik draag leer, maar ik ben wel donateur van proefdier vrij. want vlees eten en leer dragen is wat anders dan dierproeven.
  en ik zal vast ook wel dingen kopen die wel op proefdieren getest is, want ik weet ook niet al die merken uit mijn hoofd, of dat ik ze echt op zoek (wel een tijdje gedaan trouwens) maar als je toch meewerkt aan een wereld waarin minder dierproeven zijn dan worden hopelijk alle producten ooit proefdier vrij.

 4. Ik zal nooit de mensen begrijpen die niet willen dat dieren gebruikt worden voor voedsel of voor kleding. Ze zijn er toch voor. We hebben een deel van het natuurlijk erfgoed gedresseerd om er een heleboel praktische dingen uit te halen voor in ons dagelijks leven … Waarom zouden we daarvan afstand willen doen?