Sinterkloas

Ik was erg boos toen mij de waarheid werd vertelt. Een vriendinnetje had het al eens geprobeerd, maar mijn tante werd kwaad en wel zodanig dat het wel waar moest zijn. Niet dus. En mijn broertje mocht het nog niet weten. Ik was voorgelogen. Niet alleen de Sint, ook de Kerstman en de Paashaas. Stelletje leugenaars. Altijd tegen mij zeggen dat ik niet mocht liegen en mij dan zelf jaren voorliegen…

Hoewel ik Hollandse tradities ergens wel kan waarderen, snap ik dat liegen niet. Het kan ook zonder. Sowieso heb ik hele dubbele gevoelens over Sinterklaas. Een oude man, met een garderobe die aan de Paus doet denken, geeft zoete kindjes cadeautjes. Zijn knechten zijn allemaal zwart en meppen stoute kindjes met de roe… Het begint met een P en het andere woord met een R. Het zit er wel een beetje in hoor.

Daarnaast scheet ik dus zeven kleuren stront voor Sint en zijn Pieten. Was ik wel braaf genoeg geweest? Zou Zwarte Piet serieus kinderen met de roe slaan als ze stout waren geweest? Stoute kindertjes krijgen niet alleen klappen, maar worden ook nog ontvoerd naar Spanje. Wat gebeurd er dan?

Misschien was ik een beetje een vreemd kind. Misschien dacht ik dingen te ver door. Maar ik blijf tegenstrijdige gevoelens hebben met het hele Sinterklaas feest en mijn tenen krommen iedere keer weer als een klein kind “Zwarte Piet” roept naar een zwarte man…

Comments

Sinterkloas — 4 Comments

  1. Inderdaad, Sinterklaas is een traditie die toch wel vragen oproept. Naast de discriminatie (waarom een zwarte piet, en niet een aziatische?) en de leugens die de ouders gebruiken (maar toch er zelf op staan dat je niet mag liegen) zijn er nog andere vragen. Zoals bijvoorbeeld het feit waarom we cadeautjes krijgen en niet moeten geven (aangezien Sinterklaas “jarig” is en wij niet.

    Ik stond vanochtend voordat de les begon nog te discussieren over Sinterklaas en het bleek dat de Jakhalzen gisteren een onderzoek deden (of het werd toen uitgezonden). Ze hadden toen de Sint zwart gemaakt en de pieten blank. Wat bleek? Niemand (oke, het was onder peuters en kleuters denk ik) merkte dat de Sint zwart was, maar iedereen wist te vertellen dat de pieten niet zwart waren.

  2. Ik weet wat je bedoelt. 🙂
    Ben zelf meerdere keren zwartepiet geweest en inmiddels weet ik wel dat Sinterklaas niet bestaat. Maar het blijft iets magisch hebben.