Tranentrekkers

Mijn vader en mijn tante zijn het over één ding roerend met elkaar eens: “The Champ” is één van de beste films ooit gemaakt en zeker de allerzieligste. Ach konden ze de film nog maar eens kijken. Dankzij het internet kan dat nu en laatst heb ik met vati “The Champ” gekeken.

De film stamt uit 1979 en de hoofdrollen worden gespeeld door Jon Voight en Faye Dunaway. De echte ster in de film is Ricky Schroder, toentertijd slechts 8 jaar oud. Het plot is simpel: oud-bokser Billy is een alleenstaande vader die paarden traint. Op een dag steelt hij 20 dollar van zijn zoon (T.J.) in een half dronken bui, maar hij wint er een groot geld bedrag mee. Hij koopt een paard voor zijn zoon en tijdens een paardenrace ontmoet T.J een rijkeluisvrouw genaamd Annie. Dat blijkt zijn moeder te zijn. Annie wil graag weer deel zijn van T.J.’s leven, maar Billy kan het nog altijd niet verkroppen dat zij hen heeft verlaten. Hij kan het tevens niet verdragen dat Annie T.J. een betere toekomst kan bieden, qua geld. Dus besluit Billy om een comeback te maken in de bokswereld. Met het bedrag dat hij daarmee wint, kan hij T.J. zelf naar een goede school sturen et cetera. Billy is echter al 37 en heeft al vele klappen tegen het hoofd gehad. Als dat maar goed gaat…

Dat gaat het niet. Anders was het natuurlijk geen tranentrekker. De laatste drie minuten zijn zo zielig, dat het een veel gebruikt fragment is in onderzoeken, omdat het heel goed is om verdriet mee op te roepen. De film zelf was nogal langdradig af en toe en bevatte nog meer zielige momenten dan enkel het dramatische climax op het einde. Op zich wel leuk om een keer gekeken te hebben, maar aangezien de film het voornamelijk van zijn zielige momenten moet hebben… tja, je moet maar van tranentrekkers houden, zeg maar.

“The Champ” is niet de enigste film die je aan het janken kan maken. Hieronder mijn lijstje aan tranentrekkers die het kijken waard zijn. Klik op de titel om door te gaan naar IMDB om trailers en dergelijke te zien:

Er zijn vast nog wel meer. Ik krijg snel genoeg traanoogjes. Hebben jullie nog aanraders? Of wellicht geen tranentrekkers, maar wel scènes die je een brok in de keel geven? Ik weet wel dat ik sommige films expres niet heb gekeken, omdat ik van tevoren al wist dat het wenen werd. Zoals bij King Kong. Ik kan sowieso niet tegen mishandeling van dieren in films.

Comments are closed.