Voor eeuwig op het internet

Ik sta constant met mijn hoofd op mijn blog. Mijn schrijfsels zijn publiek. Daar ben ik mij van bewust. Ik wel. Anderen schijnen niet perse na te denken voor ze een foto plaatsen. Het is als een tattoo op het het internet zetten. Die foto’s blijven je achtervolgen. Een gekke bek, extreme make-up? Soit. Maar mij in bikini? Nee!

Er is een tumblr, genaamd LOL Dutch People. De eigenares (een Nederlander) kreeg negatieve opmerkingen, maar zij verdedigde zich met “moeten ze die foto’s maar niet online zetten”. We hebben het hier namelijk niet om stiekeme snapshots. Het zijn foto’s die men trots op social media zetten zoals hyves en facebook. Publiekelijk. Weliswaar bedoelt voor intimi, althans, daar ga ik van uit, maar toch: voor iedereen te zien.

Sommige foto’s zijn niet zo ernstig. Anderen zijn gewoon heel slecht gefotoshopt, al dan niet met slecht gespelde teksten. Er zijn ook foto’s van mensen die sexy proberen te doen of stoer. Foto’s van mensen in slecht passende kleding etc. En iedereen kan die vinden. Iedereen!

Dat is toch wel een eng idee. Het is al erg als mensen je foto gebruiken als lachertje, maar wie weet wat mensen allemaal met jouw foto’s doen? Het komt voor dat mensen andermans foto gebruiken als eigen profiel foto. En jij hebt geen idee hoe mensen jouw uiterlijk dan misbruiken.

Ik kreeg ooit een link toegestuurd via msn van “Henk”. Henk was een groot fan van een zanger. Hij had een afbeelding van die zanger op zijn lichaam laten tatoeëren en poseerde in soortgelijke poses op foto’s. Het was lachwekkend, ik geef het toe. Toen zagen mijn vriendin en ik Henk in het echte leven… Mijn vriendin wilde eigenlijk wel met hem op de foto. Voor de grap meer. Na onze ballen bijeen te hebben geraapt vroegen we Henk of hij met haar op de foto wilde. Dat wilde hij wel. Hij haalde meteen enkele props erbij om de foto compleet te maken. Wist hij veel dat wij hem eerder lachwekkend vonden dan cool…

Moraal van het verhaal: denk na voordat je foto’s online zet. Zet zeker geen foto’s online die je over 10 jaar nooit meer terug wilt zien. Nou ja, over 10 jaar moet ik waarschijnlijk zelf ook lachen over hoe ik er soms uit zag en wat ik droeg, maar dat bedoel ik niet. Dronken foto’s, ordinair bloot, zogenaamd sexy of stoer… je weet wel wat ik bedoel.

Hebben jullie spijt van foto’s die op het internet prijken? Wat voor soort foto’s zouden jullie nooit online durven zetten?

Comments

Voor eeuwig op het internet — 4 Comments

 1. Zelf heb ik geen spijt van de foto’s die van mij op internet rondzwerven, het zijn geen echte freaky/bizarre/gestoorde foto’s ofzo :mrgreen: Wel heb ik een keer meegemaakt dat ik een foto van mij op een site tegenkwam, toen nog msn groups. De eigenaresse beweerde dat zij mij gekiekt had, terwijl dit niet zo was…eeuh whut? En ik heb eens meegemaakt dat iemand op marktplaats adverteerde met cavia’s (te koop aangeboden), maar hiervoor foto’s van mijn dieren gebruikte. wait whut? 😛
  Sandy recently posted..Noosa Amsterdam

 2. Ik let altijd heel erg goed op de foto’s die ik online zet.
  Het zijn foto’s die ik zelf heel mooi vind en niet ervoor schaam. Iedereen doet wel een keer gek. Tot dusver nog nergens waar ik echt spijt van heb.

  Ik zie zelf eigenlijk niets verkeerds aan de foto’s van de Tumblr. Ik zie alleen hele normale mensen die gewoon hun leven leven en lol hebben. Maar ik denk dat het ook mijn visie is. Er is mij ook vele malen verteld op mijn journalistieke opleiding om met respect met andermans foto’s om te gaan. Je moet altijd eerst om toestemming vragen. En dat doe ik ook.
  Het is natuurlijk ook hun eigen verantwoordelijkheid, maar mij zul je niet andermans foto’s zien misbruiken.

 3. Ik ga heel, heel voorzichtig om met foto’s van mij op het internet. Ik post alleen maar foto’s die ik mooi vindt, delete lelijke foto’s gelijk van mijn camera af, een beetje preventie.

  Maar dan is altijd nog de variabele “vrienden”. Mensen die je foto nemen op net zo’n moment waardoor je er erg oncharmant op staat.

  Maar goed, ik heb weinig te vrezen, zo kleedt ik me niet ordi etc. Het is een visie. Als je het verschrikkelijk charmant vind om met een dildo op de foto te gaan, be my guest. Maar ben dan niet offended als iemand je keihard uitlacht.
  Nurchamiel recently posted..Project 10 Pan Update February 24th

 4. Ik heb de website bekeken, stiekem gelachen, maar ergens vind ik het echt nergens op slaan. Weet je hoe vaak foto’s door anderen op het internet worden gezet? Wauw, dat valt je nog vies tegen. Zodra iemand een foto van jou heeft kunnen bemachtigen en op het internet heeft gezet en hij komt daar terecht dan is het echt heel sad. ;’)
  Cynthiiaa recently posted..Tip; OPI op Amsterdam Centraal!