Wat BJDs Me Gebracht Hebben

Zonder BJD’s zou ik nooit geprobeerd hebben om miniatuurtjes te maken zoals een waaier, een paraplu, een krabpaal, een bank, een bed en mandje. Tevens zou ik dan niet face-uppen of overal met een tweede oog naar kijken. Zou ik dit kunnen gebruiken? Of dat? Ook heb ik geprobeerd kleding en sieraden te maken. Hoewel het meestal mislukt, ben ik toch weer creatief bezig. En als iets dan wel lukt… PARTY!

Cursus omgaan met teleurstellingen? Tsja, net zoals in andere hobbies (bijv. mode) worden sommige producten uit de handel gehaald of brengen ze het uit als een LE. Helaas pindakaas.

Soom is de Chanel onder de ball jointed dolls. Zo’n beetje alles wat ze uitbrengen is LE en vliegt de webshop uit. Geld achter de hand hebben is dus handig en dat kan enkel door te sparen. Ik heb voor mijn dolls niet gespaard, maar gewoon de rest van de maand bezuinigt.   BJD’s worden gemaakt door kleine bedrijfjes en zijn meer kunstwerken dan “Barbies”. De hobby draait naast esthetiek om kwaliteit. Poppen kleding maken kost bijvoorbeeld veel tijd en vaardigheid, vooral als het gedetailleerd is. Een hoge prijs omdat een pop LE is, vind ik dan weer onzin. Op de tweedehands (internationale) markt worden LE poppen soms voor belachelijk hoge bedragen aangeboden.

BJD’s zijn enorm verslavend. Waarom? Er zijn gewoon teveel mooie sculpts. Veel mensen hebben dan ook een verzameling en een enkeling kan het bij 1-3 houden. Een veel gehoorde kreet onder BJD eigenaren is: x poppen is wel genoeg… Om er later dan toch weer eentje bij te kopen / ervoor te sparen / af te betalen. De aanwezigheid van de poppen brengt ook een soort plezier. Ik vind het echt leuk om ze te hebben en naar ze te kijken.

Doordat BJD’s meer op mensen lijken dan Barbies of andere poppen, krijgen ze vaak een soort persoonlijkheid (zoals bij computers). Het is ook gewoonte om je poppen namen te geven en een achtergrond verhaal. Sommige mensen breien hele verhalen in elkaar. Andere hebben verschillende “universums” (zoals bij stripboeken). Een karakter verzinnen bij mijn dolls en de verhalen in elkaar verweven vind ik dan ook erg leuk om te doen.

Omgaan met onbegrip en negativiteit hoort er ook bij. Mensen snappen niet waarom ik zulke bedragen neerleg voor een pop. Ik snap dat wel, want dat had ik ook. Als je het echter maar graag genoeg wilt, het beschouwt als kunst objecten of creatieve uitlaatklep en research doet naar het productie proces, dan snap je het wellicht beter. Ook het idee van een volwassen persoon die met poppen “speelt” kan rekenen op vreemde blikken. Ik begrijp wel waarom, maar het is wel irritant. Ik kan er ook niet over praten als die persoon zelf geen poppen heeft, omdat ik dan meestal zo’n meewarige blik krijg. Zo’n “en nu ben je echt rijp voor het gesticht” blik. Ja, ja, het hoort erbij.

Comments

Wat BJDs Me Gebracht Hebben — 2 Comments

  1. Iedereen heeft een hobby nodig – anders worden we óf krankzinnig óf depressief (eh, hallo – avondnieuws, de attitude die iedereen tegenwoordig blijkt te bezitten?).

    Daarnaast is het jouw geld. Jij mag erover beslissen, niet de rest. Ik bedoel, ik geef liever geld uit aan een hobby dan om elke avond/weekend/whatever tig biertjes op te drinken. Oke, ik drink dan ook niet, en ik snap ook niet het nut van uitgaan (behalve stoom afblazen, maar dat kun je ook op tig andere manieren doen – manieren die meestal een stuk gezonder en goedkoper zijn).

    Maar goed, ik heb al vroeg in mijn leven geleerd om niet veel aan te trekken van anderen. Doe wat je wilt, zolang niet niemand schaadt. 😉

  2. Ik vind het juist leuk dat je er zo mee bezig bent! Ik had wel Bleeding Edge Dolls, een LE ofzo, of een hele belangrijke. :’) Vond ze echt leuk om te zien, de make-up was amazing gedaan. Soms heb je dat gewoon, en ik vind de dingen die je met je dolls doet leuk!
    Cynthiiaa recently posted..Beauty (Cynthia) Koning en Social Media.