Welcome to Hogwarts

Vandaag was mijn eerste introductiedag van mijn nieuwe studie Docentenopleiding Engels. Het vinden van de school ging goed. Studiestad doet namelijk één ding geweldig goed: er zijn bordjes die je de weg wijzen. Ik kwam vroeg aan en zag twee soorten mensen: groepjes die flink aan de praat waren en mensen die duidelijk niemand kenden en verlegen stonden te zijn. Zelf ben ik ook zo’n verlegen type, maar ik heb ook moeite om mijn klep dicht te houden. Dus schraapte ik mijn moed bijelkaar en sprak een meisje aan met wie ik de rest van de ochtend dan ook optrok. De ochtend was een algemene introductie met een tenenkrommend toneelstukje afgewisseld met vrolijke muziek. Later was er een debat waaraan alleen studenten van Geschiedenis en Engels deelnamen. Een enkele keer deed iemand de lerarenopleiding Nederlands. Dat was wel grappig, want iedereen begon al te lachen als er weer een spreker opstond die Geschiedenis ging doen. Dat zijn blijkbaar kritische mensen. Het debat was saai en gelukkig was er daarna een goede lunch met lekkere tomatensoep.

Toen moesten we naar een ander gebouw voor een SLB meeting. Een SLB’er is je Studie Loopbaan Begeleider. We hadden een grote groep 1e jaars, dus we werden opgedeeld in vier klassen, zodat we allemaal in een lokaal pasten. Dat ging op achternaam, dus ik moest helaas afscheid nemen van het meisje van vanochtend. We kregen de angst inzaaiïng (“kijk naar je buurman, over een tijdje studeert hij of zij hier niet meer, meer dan de helft valt af, dat zijn de statistieken” en “je moet gewoon al je huiswerk doen, anders red je het niet, je moet 40 uur per week werken”). We kregen ons rooster en dat zaaide bij mij al angst in, want ik moet dus veel te vroeg beginnen. En vroeg opstaan is niet zo aan mij besteedt.

Na de formaliteiten kregen we een eerste kennismakingsopdrachtje. Daar leerde ik dus alvast één meisje uit mijn klas kennen. Morgen is er de sport/survivaldag, waar ik sowieso al  niet aan mee wilde doen, maar ik heb helaas nog een “goede reden” ook. Ik heb een grote blaar precies onder mijn voet en die doet PIJN. Ik dacht ook nog slim te wezen en deed iets met de blaar wat ronduit stompzinnig was, maar dat terzijde.

En je vraagt je waarschijnlijk af waarom ik dit stukje “welcome to Hogwarts” heb genoemd? Nou, ik dacht dat ik aan Hogeschool X. zou beginnen, waar de klassen nummers hebben en dergelijke. Maar nee, sinds vorig jaar besloten de leraren en studenten een nieuwe traditie te starten. Ze gingen de mensen indelen in zogenaamde Houses. Als je Harry Potter hebt gelezen kun je, je vast nog wel herinneren dat de leerlingen daar door de sorteerhoed in afdelingen werden gesorteerd. Dat hebben wij dus ook. Helaas zonder sorteerhoed, maar wel met embleem en naam.

Ik ben vanaf vandaag een Pemberley. De andere houses heten Netherfield, Longbourn en Rosins als ik het me goed kan herinneren. Alle namen komen uit de Jane Austen boeken en Pemberley is een landgoed uit Pride and Prejudice. Ons embleem is blauw met een rooie octopus. De bedoeling is dat er feestjes worden georganiseerd door je House, zodat je ook mensen uit andere jaren kan ontmoeten.

Gedurende de schooldag moeten we verplicht Engels spreken. Iets waar ik wel blij mee ben, want zo leer je het veel sneller. Ik kom van de universiteit en daar heerst een andere mentaliteit qua leren. De docent is heel helder in wat hij van je wil. Ze doen ook echt een poging om je te leren leren. We kregen daar een cursusje “Hoe werkt het systeem in de bibliotheek en waar staan welke boeken”. Daarnaast hadden we zoiets als academische vaardigheden waar ze je leren hoe je een essay schrijft, hoe je een tekst leest etc. Althans, dat is de bedoeling. Je krijgt een rooster en sommige vakken zijn verplicht. Bij andere vakken was er geen aanwezigheidsplicht en dan mocht je dus zelf besluiten of je zin had om te komen of niet. Je schoolweek werd volgepropt met hoorcollege’s (onze studie had geen werkgroepen) en je huiswerk deed je thuis maar.

Dat is op het HBO wel anders. Het is er precies andersom. Op de uni kreeg je precies aangereikt wat je nodig had en dan moest je dat zelf inelkaar zetten. Zoals een bouwpakket van de Ikea. Op het HBO moet je zelf uitzoeken waar alles is en hoe alles moet. Helemaal niet handig, maar ja, anders zou het helemaal middelbare school the sequel worden. Ze hebben namelijk wel weer aanwezigheidsplicht en huiswerkuren. Ik had liever het beste uit beide werelden gehad:  een bouwpakket met huiswerk uren om het (gedeeltelijk) in elkaar te zetten. Die huiswerk uren en aanwezigheidsplicht zijn verschrikkelijk schools, maar dat heb ik wel nodig. Zo krijg je wel een schop onder je kont om ook echt wat te doen. Ik doe thuis namelijk geen ene klap totdat er een deadline of controlemoment is. Dat levert me heel veel stress op, dus op deze manier gaat het hopelijk beter. Het is ook handig met groepswerk.

Donderdag kan ik wel weer deelnemen aan de intro activeiten. Dan leer ik m’n klasgenoten hopelijk beter kennen. Ik was na vandaag ook echt weer kapot. Het zal wel een flinke tijd duren voordat ik helemaal in het schoolritme zit. Ik ben allang blij dat de reistijd korter is. Ik heb nu gewoon een uur tijdwinst. Dat scheelt weer. Oh ja, en ik heb ook alvast een mooie blunder begaan op mijn eerste dag. Ik verstapte me op een trap en gooide mijn beker koffie zo, flats, over mijn gezicht heen. :s Leuk ook voor al die 400 mensen… :p

Comments

Welcome to Hogwarts — 9 Comments

  1. Wat grappig dat ze van die houses hebben, zou me echt zo erg aan Harry Potter laten denken! Ik kreeg laatst ook een mailtje van m’n universiteit dat ik door het department van blablabla was geselecteerd, vond ik ook al zo Harry Potter achtig. Heel veel succes dit jaar!
    Marjolein recently posted..BlogLovin’!

  2. Hey, I can’t view your site properly within Opera, I actually hope you look into fixing this.

    • I don’t know how I can fix this. I’m trying to find some people who can help me with this. Hopefully they know how to solve this problem. Thanks for mentioning. 😉