Where’s my crease?!

Ik heb geen monolids (geen arcadeboog hebben), maar double lids (“westerse” ogen met arcadeboog) mag je het ook niet noemen. Dit is het meeste bewegende ooglid dat je te zien krijgt als ik je aan kijk. Je ziet dus stukjes witte oogschaduw en voornamelijk eyeliner. Maar meestal verstopt mijn bewegende ooglid zich onder de rest van mijn ooglid. Dat kreng hangt namelijk over en dat is super irritant. Als ik foto’s maak kijk ik meestal expres naar beneden, zodat mijn creatie nog te zien is. Ik heb moeite om anderen op te maken, omdat ik heel veel ooglid heb om mee te werken, maar de meeste mensen hebben dat niet.

Ik heb me jarenlang geïrriteerd aan mijn ogen. Het was in de brugklas namelijk hip om alleen je bewegende ooglid te kleuren. Ik kreeg dan zo’n kiekeboe effect. Als ik je recht aankeek zag je een groot stuk naakte ooglid en wimpers. Knipperde ik, dan zag je ineens iets roze of blauw. Kiekeboe! En wat moet je nou aanvangen met al dat extra ooglidvel?

Zo ziet een “normaal” oog eruit en dit oog hoort in het gezicht van Suzy (van Simply Suzy):

Wat was ik toch jaloers op oogleden zoals die van Suzy. Je oogschaduw creatie komt er goed mee uit de verf. Je kan crease en blendingstechnieken toepassen, een dikke streep eyeliner zetten en dan toch nog genoeg oogschaduw zien. Grmbl. Dat wilde ik ook!

Maar ja, ik heb nu eenmaal mijn eigen ogen en daar moest ik het mee doen. Toen merkte ik dat veel aziaten kampen met hetzelfde probleem of zelfs erger: half hidden double lids (wat ik heb) en monolids. Sommige mensen noemen het hooded eyes, maar dat levert vooral tutorials voor oudere dames op. Dus door zelf te experimenteren en te kijken naar de make-up trucs van aziaten leerde ik hoe je het beste met half hidden double lids kon omgaan.

De truc is simpel: op je bewegende ooglid zie je geen kleur, maar op je gewone ooglid wel. Wil je dus kleur laten zien, dan moet je de boel gewoon omhoog blenden. Iets dat in het begin super eng is, omdat niemand dat doet. Soms doe ik een donkere tint op het overhangende gedeelte en een lichte tint op het bewegende ooglid, zodat deze optisch naar voren komt en het ooglid optisch naar achteren gaat. Een andere optie is: fake your crease. Als je geen duidelijk gedefinieerde crease/arcadeboog hebt, dan teken je hem er toch gewoon zelf op?

Bovenstaande aziatische dame heeft hele goede make-up skills of is opgemaakt door een make-up artist met bovenaardse gaven. Dit is zo mooi gedaan! Je ziet niet duidelijk dat de crease erop getekend is, want het is heel goed geblend en toch ziet het er realistisch uit. Ik zou echt willen dat ik dit kon en soms oefen ik ook op het tekenen van een nep crease. Soms wil je er namelijk gewoon één.

Deze tutorial vind ik trouwens ook grappig. Een fake crease, maar dan enorm over the top. Andere tips voor half hidden double lids: gebruik nepwimpers zodat je een meer open blik krijgt; gebruik felle kleuren vloeibare eyeliner, zodat je bewegende ooglid opvalt; gebruik een iets donkere kleur om je overhangende ooglid optisch weg te drukken; laat je eyeliner aan het einde van je oog iets schuin omhoog gaan, om je ogen optisch te liften; teken je wenkbrauwen bij, maar niet teveel naar beneden; blend je oogschaduw iets omhoog zodat deze ook te zien is, als je mensen recht aan kijkt en zorg ervoor dat de vorm rond is met bij voorkeur een shimmery kleur in het midden.

Breng de kleur dus gewoon naar boven. Gebruik niet te harde en te felle kleuren.

Gebruik een lichte kleur in je binnenste ooghoek, een shimmery medium kleur in het midden en een donkere kleur in de buitenste ooghoek. Zorg voor een ronde vorm en breng de oogschaduw hoog aan, zodat je het blijft ziet, ook met je ogen open. Gebruik echter niet al je ooglid.

Hier zien we een open oog met omhoog geblende kleur in actie.

Teken je wenkbrauwen iets bij, maar niet teveel naar beneden. Oefen jezelf in het aanbrengen van winged eyeliner.

Gebruik opvallende eyeliner zoals koper, goud, zilver, blauw, paars of groen.

Comments

Where’s my crease?! — 3 Comments

  1. Tja, ik heb dan wel geen verstand van make-up maar ik ben het er toch niet helemaal mee eens. Zo’n arcade boog is namelijk niet het bewegende ooglid maar het stuk boven je ogen waar je bot begint. Wanneer iemand zijn/haar bewegende ooglid helemaal tot aan het bot door heeft lopen is dit vrij uitzonderlijk en daarom tellen veel mensen dit tot één van de zeven schoonheden. (amandelvormige ogen) Het gros van de mensen hebben hetzelfde ooglid als jij; weinig mensen mogen zich gelukkig prijzen met amandelvormige ogen.

  2. ik heb ook van die vreselijke overhangende ooggevallen :p dus ik ga je tips toch eens uitproberen ^^