Xenos Mini Fotostudio

Nederland, ik hou van je, mijn kleine kikkerlandje. Maar ik hou niet van de donkere wereld die verschijnt, zodra de R in de maand is. Dus toen Xenos stunte met hun fotostudiootje van 30 euro, racete ik er heen. Hij was eerst kwijt, dus ik moest eerst wachten tot ze hem gevonden hadden (een ruime week later). Maar nu heb ik hem. Het is een tas die uit te vouwen is tot een lichttent. Je krijgt er twee lampen bij en een statief.

Ik ben geen fotograaf. Pas enkele weken na aanschaf van mijn nieuwe camera ontdekte ik nieuwe mogelijkheden zoals “vuurwerk”, iso standen etc. en dat ook nog eens bij toeval. Ik maak de meeste foto’s in daglicht op de automatische stand. Hooguit wijzig ik het ding op “bewolkt” of zet ik de flitser uit. Zo erg ben ik. Mijn wijze vriendin Angela zei ooit: “geef een slechte fotograaf een spiegelreflex en hij maakt slechte foto’s, geef een goede fotograaf een crappy compact cameraatje en hij weet nog de mooiste foto’s te maken”. Helemaal waar. Mijn foto’s kunnen nog steeds niet in een blad, maar ik hoop genoeg ermee te kunnen spelen om jullie producten te kunnen laten zien, in de juiste kleuren, ook als er donkere stormwolken mijn daglicht verpesten.

Ondanks het feit dat mijn fotografievaardigheden niet eens de naam fotografievaardigheden verdienen, wil ik toch een reviewtje schrijven over deze fotostudio.

De fotostudio is ongeveer 40x4o centimeter. Hij bestaat uit drie witte wanden en wordt aanelkaar geplakt met klitteband. Er hangt een blauw doek in (tevens vastgemaakt met klitteband) die als achtergrond moet dienen. Er zit een statief standaard bij en een uitschuifbare statief die je op de standaard kan schroeven. Je kan de statief vooroverbuigen of rechtop zetten. Toch vind ik het een beetje een onding. Hij staat erg wankel. De lampen, daar kan ik ook niet over naar huis schrijven. Het zijn twee losse lampjes die fel licht geven. Je hebt dus twee stekkers nodig, als je de fotostudio wilt gaan gebruiken. De lampen worden in korte tijd behoorlijk heet. Op een gegeven moment ruik je zelfs een brandlucht. De uitschuifbare voetjes zijn aan de wankele kant. De lampen moeten eerst afkoelen alvorens ze weer terug in de tas gestopt kunnen worden. Ik had ook liever gezien dat de achtergrond wit was, in plaats van blauw. Je kan dus uitsluitend hele kleine voorwerpen fotograferen. Het was fijn geweest als je gebruik kon maken van de complete 40×40 cm. Wellicht dat ik op Ebay nog een wit doek kan vinden om erin te plakken.

Het is inmiddels duidelijk dat ik een flutfotografe ben. Het is dus niet zo verbazingwekkend dat ik moeite heb om goede foto’s te schieten. Toch moet ik wel toegeven dat ik betere foto’s maak MET de fotostudio. Het is weliswaar een beetje schuiven en experimenteren, maar het resultaat is uiteindelijk wel beter, dan zonder fotostudio.

Foto in donkere wolken daglicht op de automatische stand, op een rood stuk karton.

Mijn eerste foto in de fotostudio. Na heel wat geschuif en ge-experimenteer kwam deze eruit.

Een foto na nog meer geschuif, verhuis en ge-experimenteer. Dit vind ik een mooie en duidelijke foto.

Mijn nieuwe primark tas! Deze paste wel in de fotostudio, maar die witte wanden en blauwe loper….blegh!

Hier staan de flesjes tegen de achterste wand. Je ziet geen duidelijke rand.

Een foto in daglicht met twee vellen wit printerpapier.

Conclusie: de mini fotostudio is handig, zelfs voor dummies zoals ikzelf. Toch moet je wel uitkijken met de lampen, want die worden snel heet. Ik zou de statief vervangen door een gorillapod van Ebay. Een andere optie is om twee bouwlampen op een plankje te schroeven en een witte plastic Ikea bak te gebruiken.

Comments

Xenos Mini Fotostudio — 5 Comments

 1. Ik zat nog na te denken of ik hem ook zou kopen c.q. vragen voor eventueel kerst/verjaardag. Maar heb ik toch maar niet gedaan. 1. Geld was merendeels op, ik kon alleen nog maar boodschappen doen. 2. Kerst vieren we niet echt, dus kon het niet echt vragen. Juist wel voor mijn verjaardag, maar toen begon ik te twijfelen. 30 euro is wel veel om te geven voor een verjaardag, dacht ik. Dus dan maar niet. Of het een goede keuze was weet ik niet, maar ik ga denk ik toch maar voor een stevige statief sparen.
  Francisca recently posted..“Je hoort bij IDM!”

 2. Hij valt idd een beetje tegen. Ik denk dat ik zelf nog een lap stof koop (stevig & wit) op de markt, die ik op maat knip. Wel vind ik het een grote vooruitgang, ook in mijn foto’s maken.
  Nurchamiel recently posted..Will be evil for make-up

 3. Haha mijn wijze vriendin Angela, ik voel me vereerd, maar wijs ben ik allerminst 😉 Misschien de Dalai Lama ofzo, maar ik? Nee hoor!

  Maar ik vind de foto’s er echt wel professioneel uitzien zo met een achtergrond (ook al is blauw niet ideaal), want nu wordt je aandacht niet afgeleid van voorwerpen op de achtergrond! Dus ik vind het wel een plus!

  Maar OMG SHIRLS, die tas! Ik ben verliefd! Beter dat je die tas gaat verstoppen als ik bij jou ben, want die neem ik echt mee en krijg je niet terug! Zie je, bevestiging, ik moet dus naar de Primark!
  Angela recently posted..Geloof jij in geesten