Zorg

Bij gebrek aan inspiratie, geef ik jullie maar een tip om eens iets anders te lezen dan Glamour Por Favor. En nee, geen andere blogs. Ik heb mijn collega’s hier en hier al aangeprezen. De gouden tip van vandaag gaat om een boek. Een heus papieren exemplaar, hoewel er vast ook wel ergens een digitale versie te verkrijgen is.

Hoe kwam ik eraan: dit boek kwam ik tegen in de boekenwinkel (ja, echt!) en de titel (“Zorg”) leek me wat voor mijn moeder. Die werkt daar namelijk in. Perfect kerst cadeau dus. Alleen, is het ook wat?
Zo kies ik een boek: ik sla het ergens in het midden open en begin te lezen. Leest het goed weg en ben ik nieuwsgierig naar meer? Dan koop ik het. Zo zat ik “Echte Mannen Eten Geen Kaas” eens te verslinden in een boekenwinkel, toen ik mij realiseerde dat ik in de Bruna stond en niet in de bieb.

Waar gaat Zorg over: “Zorg is een treffende schets van de moderne zorgsector, een genadeloze ontleding van de micromaatschappij die men ziekenhuis noemt. We volgen het wel en wee van een jonge chirurg in opleiding, die zich staande probeert te houden in een ziekenhuis bevolkt door hypochonders, querulanten, borderliners, aanstellers en mensen die gewoon _ tja, gewoon ziek zijn. Miquel Bulnes schrijft met vaart, humor en een overdosis realisme.” (Flaptekst van het boek).

Waarom is dit leuk: het boek is geschreven in “je-vorm”, waardoor je meer in de schoenen van de hoofdpersoon gaat staan. Je duikt midden in haar leven dat wisselt tussen privé (uitgaan, kamergenote, mannen) en het ziekenhuis (patiënten, collega’s, papierwerk). Hoewel er allemaal serieuze dingen gebeuren, zit je midden in het hoofd van de hoofdpersoon en krijg je dus al haar humoristische en droge opmerkingen mee. Vooral de dicteerberg vertalingen zijn erg grappig. Het boek heeft zelfs een interessante plottwist. Een aanrader voor mensen die in de zorg werken (welke tak dan ook), zoals een blije mutti (ouderenzorg) en voor mensen die ziekenhuizen mijden als de pest, zoals yours truly. 

Comments are closed.