Zwijnenstal

Mijn moeder omschreef mijn slaapkamer als “hiroshima”. Ik ben een lui varken met bijhorende zwijnenstal als het op mijn slaapkamer aankomt. Mijn kamertje is heel klein en staat vol spullen. Ik neig tot verzamelen en heb veel moeite om dingen weg te gooien. Ik denk dan gelijk “oh dat was zo duur” en “maar dit is nog goed, dat kan nog gebruikt worden”. Als ik die spullen in een doos of zak wil doen om naar de kringloopwinkel te brengen, gaat het misschien kapot. En oh ja, had ik al gezegd dat ik heul veul spullen heb?

Mijn kamer is ook één groot stofnest, omdat soppen uren werk is met de hoeveelheid spullen die ik heb. Toch kan ik alles nog terug vinden. Het is een stoffige chaos, maar wel een georganiseerde chaos. Toch irriteert het me wel. Ik wil mijn kamertje dus echt opruimen en dan moet ik wat drastischer te werk gaan.

Ik heb bijvoorbeeld heel veel boeken. Oude Paul van Loon boeken bijvoorbeeld die me aan mijn kindertijd doen denken. Een grote lading kleding in maat 36-44 die ik niet meer pas, een hele zooi oude Elf Fantasy Magazines, peperdure studieboeken, DVD’s, schilderspullen…

Hebben jullie nog tips om op te ruimen? Meer mensen met hetzelfde probleem?

Comments

Zwijnenstal — 5 Comments

 1. 3 woorden: Join. The. Club.

  Ik haal mijn opruimwoede en motivatie vooral van andere blogs, zoals 365lessthings.com en unclutter.com Ik vind het heerlijk om erover te lezen. Vooral Colleen, een australische van 365lessthings kan je misschien helpen. Elke maandag post ze “mini missions”, opdrachtjes waar je in 10 minuten per dag iets opruimt. Ze ruimt een ding per dag op.

  Wat vooral helpt is om niets meer bij te kopen, ik zit nu op een no-buy, niets komt hier mijn kamer nog in. Ook helpt het als je eerst begint met makkelijke dingen, zoals losse papiertjes, waarna je verder gaat met de iets moeilijkere dingen, dan weer wat moeilijker. Denk ook niet dat je het in een keer kan doen, ik ben al bezig met mijn eigen kamer voor ongeveer 2-3 maanden (maar ja, ik ruim ook niet elke dag op) en ben nog niet klaar.

  Je moet je ook realiseren dat je het geld niet terugkrijgt. Wat gister is gebeurd, is verleden tijd. Wel kun je vandaag gaan beginnen met sparen voor de toekomst. Door minder te kopen. Boeken en andere dingen die je kan verkopen (helaas is koniginnedag net afgelopen) kunnen nog best wel wat geld opleveren, maar je krijgt niet terug wat je in het begin ervoor betaald heb. Maar, realiseer je ook dat de ruimte die die boeken en andere troep inhouden, per vierkante meter misschien meer kost dan al die boeken (het wordt nog erger als men zo’n storage unit huurt, dan moet je letterlijk per vierkante meter betalen). Zonder al die troep, kun je je vrijer bewegen en dat is ook wat waard!

  Dus, mijn tips even op een rijtje:
  – Lees je in voordat je opruimt.
  – Begin rustig, ruim bijvoorbeeld maar een ding per dag op.
  – Zorg dat je niet gestoord wordt. En zet een lekker muziekje op.
  – Beslis per item. Als je niet kan beslissen ofdat je iets wel of niet weg moet gooien, stop het in een doos. Als het item in die doos niet aangeraakt of gepakt is na 6 maanden, breng het dan gelijk naar de kringloopwinkel.

  – Verkoop wat nog in een goede staat bevindt (vooral boeken, dvd’s en cds zijn vaak nog wel te verkopen). Spreek met jezelf af dat als je 4 keer dingen opnieuw op marktplaats moet zetten, dat ze dan de 5e keer naar de kringloopwinkel gaan.
  – Doneer alles aan de kringloopwinkel wat wel in een redelijke staat bevindt, maar niet echt te verkopen is (zo heb ik een hele grote lading knuffels onlangs weggebracht).
  – Gooi weg of recycle (zoals papier, plastic) de spullen die kapot zijn en je niet wil maken. Vooral plastic kun je nu heel goed recyclen. Of verzin alternatieve gebruiken, zoals van die plastic tasjes die ik nu gebruik om plastic afval in te doen. Wees creatief, maar bedenk wel dat als je er niet aan toekomt, dat je het het beste kan gewoon kan weggooien.
  – Ga niet te hard van stapel, dat lukt nooit niet. Opruimen is net als lijnen: als je te hard begint, lukt het niet. Begin met je opruimgewoontes te veranderen.

  Trouwens, ik denk dat basisscholen ook heel blij zullen zijn met schilderspullen en alle andere dingen zoals spellen. Dan maak je een aantal kinderen erg blij 🙂
  Nurchamiel recently posted..Project 10 Pan Update May 6th

 2. Ik had dat probleem ook altijd, en manlief nog meer zelfs, totdat ik het echt spuugzat was. Karretje voorgereden en ik ben het hele huis doorgegaan. Alles uitgezocht en mezelf steeds afgevraagd: ‘ga ik hier nog wat mee doen?’ Nee? huppakee weg drmee. Ik heb toen ongeveer 10 containerzakken volgedaan, de vuilstort en de kringloper waren er maar wat blij mee.
  En oooooh wat was mn huis daarna heeeeeerlijk opgeruimd, hahaha!
  Sandy recently posted..Zalando

 3. Ik heb niet echt tips, maar heb soms hetzelfde probleem. Daar tegenover staat wel een opruimwoede als ik dus woedend ben of net een tentamen gemaakt heb.

 4. mijn kamer is ook 1 grote teringbende :p
  heb een tijd terug een gedeelte van mijn kleding wat ik niet meer draag uitgezocht, die zakken staan alleen nog wel op mijn kamer ruimte in te nemen want ik heb ze nog niet weggegooid (onder het mom van: die stofjes kan ik gebruiken voor doll kleding… xD)

  ik zelf moet gewoon op ee dag wakker worden met het opruimvirus, en dan ga ik ook echt helemaal los die dag, dan zoek ik alles uit, stofzuig ik, en kruip ik zelfs onder mijn bed om alles daar vandaan te trekken.

  maar ik heb ook weken dat ik er mee bezig ben en ik ook geen vorderingen maak, omdat er dan steeds wel weer zooi bijkomt, daarom heb ik liever die opruim wakker wordt dagen xD

  anyway, doe het gewoon zoals jij je er fijn bij voelt. Muziekje aan, tas erbij om oude spullen in te doen, en gaan met die banaan 🙂
  Rooz recently posted..About my boyfriend L

 5. Oef. Ik had in alle chaos (het wilde niet echt lukken het vorige blok en toen liet ik alles naast me ‘vallen’ uit stress), mijn chaos laten liggen. En toen kwam onverwacht iemand langs die flink teleurgesteld in mij raakte. Ik was uit schaamte direct gaan schoonmaken. Maar ze zei: “Je leeft er zelf in hoor, je moet het ook voor jezelf schoonmaken, niet voor een ander”.

  Daarnaast zei ze: “Wat moet je moeder hiervan denken?”
  Ik zei: “Mijn moeder kent me.” (En dat doet ze wel degelijk, hahahah!)

  Ze (vriendin) vond het trouwens een smoesje dat ik er een chaos van maakte doordat ik het zo druk had. Met wat? Tssss… School? Hahaha. En dus had ik het schoongemaakt. Laatst nog iemand als logé gehad die zei: “Het is hier schoner en opgeruimder dan bij ****” (een vriendin van haar, die ik paar weken terug had bezocht). Dus… Ik kan het wel.

  Het hele punt is dus dat ik trends en hypes moet volgen. En dan moet je bladen, kranten en dergelijke doorbladeren. En soms leg ik dat neer. En daar komt een stapel van. Rommeltjes ruim ik niet meteen op, wat ik wel moet doen. Ik moet ook gewoon ook alles de prullenbak indoen, als dat die bestemming heeft. En afwassen. Anders elke dag een paar bekers en een bord doen. Anders gaat dat ook de verkeerde kant op. En stofnesten? Ik heb zo’n makkelijke kamer. Ik kan veel stofzuigen, de stofnesten gaan blijkbaar in de hoeken van mijn kamer liggen? En verder zo’n swifferdoekje gebruiken voor de kasten en tv. Tsja.. elke keer wat doen. Je hoeft het niet allemaal in 1 keer te doen.

  Ik heb ook nog heel wat dozen hier staan die uitgepakt moeten worden, maar ik wacht nog op een kast…………..
  Francisca recently posted..Brillen passen via je webcam